Saját KB bal
Saját KB jobb

Vigyázzunk a szarvasok nyugalmára tavasszal

Az erdeinkben élő szarvasok ilyenkor, a tavaszi időszakban hullajták el régi agancsukat. A dám- és gímszarvasok jellemzően április elejéig vetik le az agancsokat, hogy újat növesszenek helyette. Fontos azonban tudni, hogy ebben az időszakban, a táplálékban szegény tél után, a szarvasok még nem feltétlenül vannak erejük teljében. Pihenésre és sok táplálékra van szükségük, hogy visszanyerjék a kondíciójukat. Ehhez pedig a nyugalom, a zavartalan táplálkozás elengedhetetlen.

Kutyáinkkal az erdőket járva gondoljunk erre, mielőtt elhagynánk az ösvényt, esetleg kutyánkat engednénk szabadon kóborolni. A Pilisi Parkerdő Zrt. kiemelten felhívja az erdőlátogatók figyelmét, hogy ebben az időszakban különösen nagy kárt okozhat az állatok megzavarása. Ha megriadnak, a szarvasok menekülni kezdenek, így elhagyják a nyugodt, táplálkozásra alkalmas helyüket. A menekülés közben energiát veszítenek, meg is sérülhetnek, így sokkal lassabban tudják csak visszanyerni a kondíciójukat.

Mindenképpen fontos, hogy ha túrázni megyünk, maradjunk a kijelölt útvonalon, ne térjünk le róla és nem menjünk be a sűrűbb növényzet közé! Kutyánkat se engedjük letérni az útról! 

Az agancsok elhagyásának időszakában találkozhatunk elhullajtott aganccsal az erdőben. Az agancsra is igaz a természetjárás íratlan törvénye, miszerint, semmit ne hagyj az erdőben magad után, és semmit ne vigyél el onnan. Az agancsok elvitele ráadásul jogszabályba ütközik, lopásnak minősül. Egyébként sem érdemes hagynunk, hogy kutyánk az erdőben talált aganccsal, csonttal játsszon, ugyanis ezek számos fertőzést terjeszthetnek, amiknek felelőtlenség kitenni kedvencünket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Forrás: Turista Magazin; Pilisi Parkerdő Zrt.; Kép: Photo by cottonbro from Pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...