Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Kezdődik a rókavakcinázás, vigyázzunk kutyáinkra

Március 27-én kezdődik a tavaszi rókavakcinázás hazánkban, ezért bizonyos területeket ebben az időszakban kerülni kell a kutyákkal.

Március 27-én kezdődik a tavaszi rókavakcinázás, ezért az ország déli és keleti részén ebzárlat, és legeltetési tilalom lép életbe – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hét megye érintett

A program Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére terjed ki. A rókák vakcinázása csalétkek kiszórásával történik, melyet április 10-ig fognak elhelyezni a területeken. Összesen több mint 27 ezer négyzetméterre szórják le repülőről a vakcina tartalmú csalétkeket. Az egyes területekre vonatkozó ebzárlat és legeltetési tilalom pontos időpontjáról a járási  állategészségügyi hivatalok, és az önkormányzatok tájékoztatnak, a kirándulókat külterületi plakátokon figyelmeztetik majd. Fokozottan figyeljünk tehát a jelzésekre és a hivatalok értesítéseire.

Veszettség

A vörös rókák a veszettség fő terjesztői, amely a vadon élő és a házi emlősökre, valamint az emberre egyaránt veszélyes. Magyarországon körülbelül 75 ezer róka él, de az állomány háromnegyedét az eddigi vizsgálatok szerint sikerül elérni a vakcinázással. A folyamatos és korszerű vakcinázásnak köszönhetően az ember már csaknem 25 éve nem kapta el a veszettséget, azonban a szomszédos Románia területén már idén február elején megjelent a kór, ezért a vakcinázás továbbra is indokolt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...