Saját KB bal
Saját KB jobb
kutyatanítás

Számít a kedvesség! – A kutyatanítás során is

A büntetéses kiképzési technikák negatívan befolyásolják a kutyák közérzetét.

Egy portugál kutatócsoport bebizonyította, hogy még az enyhe büntető technikák hatására is stresszesebbé és pesszimistábbá válnak a kutyák, mint a csak pozitív megerősítést alkalmazó tanítás során.

Ana Catarina Vieira de Castro és kollégái nemrég publikált tanulmányukban (Does training method matter? Evidence for the negative impact of aversive-based methods on companion dog welfare.) 92 kutyát vizsgáltak. Ötven kutyát olyan kutyaiskolákból választottak ki, ahol a kiabálás, a póráz rángatása és mondjuk az „ül” tanítása során a fenék lenyomása bevett gyakorlat, míg a többiek kizárólag pozitív megerősítéses technikákat alkalmazó helyekről kerültek ki.

A kutatók videófelvételeken elemezték a kutyák óra alatti viselkedését, és azt látták, hogy a büntetéses órán részt vevők stresszre utaló jeleket mutattak: nyüszítés, ajkak nyalogatása, összegörnyedés, hanyatt fekvés/megadás. A pozitív megerősítéses órákon ilyen testbeszédet nem tapasztaltak. A megfigyelést az órákon résztvevő kutyák kortizol (stresszhormon) szintje is alátámasztotta. A negatív órán részt vevő kutyák vérében a kortizol szintje magasabb volt, mint az otthon vett mintában, míg a pozitív órák résztvevőinek esetében nem volt eltérés az órai és az otthoni értékek között.

A tanulmány remélhetőleg végleg bebizonyítja, hogy igenis, számít, hogy a két – egyébként egyformán eredményes – módszer közül miért a jutalmazáson és nem a büntetésen alapulókat részesítsük előnyben.

Az megnövekedett stresszen kívül a kutyákra hosszútávon is hatással van a nevelési technika. A tanulmány egy másik részében a kutatók a résztvevő 79 kutya optimizmusát mérték. Méghozzá úgy, hogy a kutyáknak megtanították, hogy a szoba egyik felében elhelyezett tálban kolbász van, míg a másik oldalon lévő tál üres. Ezután a kutatók a szoba közepére helyeztek egy tálat, és mérték, hogy milyen gyorsan szalad oda a kutya az ismeretlen tartalmú edényhez. Az optimista kutyák azonnal megrohanták a tálat, míg a pesszimisták csak lassan vették rá magukat. Minél több büntetésnek volt kitéve egy kutya a tréning során, annál pesszimistábban viselkedett.

Számos tanulmányt végeztek már az elektromos nyakörvek használata kapcsán, de sok gazdi van, akik bár soha nem tennének ilyet a kutyájukra, a kutyaiskolában „tanított” pórázrángatást és kiabálást elfogadhatónak tartják.

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...