Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

A kutyaképzés 10 alapszabálya

A kutyák képzésének, tanításának számos módja van, de ez a 10 alapszabály mindegyikre vonatkozik.

Rengeteg módszer és iskola létezik már a kutyák trenírozására, de legyen szó bármelyikről, vannak olyan alapszabályok, melyeket be kell tartani a kutyaképzés során, hogy a kutyád boldogan, biztonságosan és kiegyensúlyozottan tanulja meg az együttélés szabályait.  Bármilyen módszert választasz, mindig kövesd ezt a 10 szabályt.

1. Mindig szeretettel és kedvességgel tanítsd a kutyát

Soha ne feledd, hogy kutyád érző lény, képes szeretetet, fájdalmat, boldogságot és szomorúságot is átélni. A büntetés és a félelem megnehezíti a kutya életét és a tanulás eredményességét.  Nem jó irány, ha a büntetés miatti félelemből tesz meg dolgokat, vagy hajt végre feladatokat.

2. Legyél türelmes

A kutyaképzés egy maraton és nem egy sprintfutás.  A tanulás során biztosan fogtok hibázni mindketten. Sok időre és türelemre van szükség a folyamathoz. Ha úgy érzed, hogy te vagy a kutyád frusztrált az esetleges eredménytelenségtől, akkor inkább tartsatok egy kis szünetet.

3. Tanulj meg kommunikálni a kutyáddal

Bár a kutyák nem emberi nyelven, de nagyon jól érthető módon kommunikálnak velünk, csak érteni kell a nyelvüket.  Nemcsak a képzés során, de a mindennapokhoz is nagyon fontos, hogy értsd a kutya testbeszédét. Ehhez ma már nagyon sok segítséget találsz az interneten és a szakirodalomban.

kutya testbeszéd

4. Legyél következetes

A következetesség talán az egyik legfontosabb dolog egy kutya tanításánál. Fontos világosan és tisztán lefektetni a szabályokat, hogy az teljesen egyértelmű legyen a kutya számára és ettől ne térj el soha, mert összezavarod. Győződj meg róla, hogy a család többi tagja is következetesen alkalmazza az alapvető szabályokat.

5. Először a helyes viselkedést tanuljátok meg

A boldog és kiegyensúlyozott együttéléshez csak néhány alapvető szabály elsajátítására van szükség, ezek viszont elengedhetetlenek.  Nemcsak a szűk környezetében, de a futin, az utcán, más kutyák és emberek társaságában is biztonságosan és kényelmesen kell, hogy érezze magát a kutya, betartva az alapvető szabályokat. Ha ez biztos alapokon nyugszik, jöhet a következő szint.

6. Ne akarj túl sokat túl gyorsan

Fontos, hogy mindent lassan és egymás után, egymásra építkezve érjetek el. Hagyj időt az ünneplésre és jutalmazásra is, amikor elértek egy sikeres teljesítéshez. Egy sikeresen elsajátított feladatot pedig ismételgess ahányszor csak lehet, hiszen kutyádnak maga a boldogság, hogy meg tud felelni neked.  Persze a jutalomfalatot se felejtsd el.

7. Rövid és kellemes tréningeket tarts

Azok a gazdik akik 5-10 percet fordítanak naponta akár többször a kutya tanítására, sokkal hatékonyabban és jobb tempóban haladnak, mint a heti 1 vagy két alkalommal órát, vagy órákat gyakorló kutyák. Ne feledd, hogy a tréning mentálisan megerőltető egy kutyának és típustól függően viszonylag hamar elfáradnak, így nem fognak tudni az elvártak szerint teljesíteni. Ez pedig mindkettőtökben frusztrációt fog okozni.

8. Mindig jutalmazd a kutyát

A jutalom nem csak egy finom falat lehet, hanem egy könnyed gyors játék, simogatás, vakargatás is. Arra ügyelj, hogy a jutalom mindig a helyes viselkedésre adott válasz legyen, ne pedig azzal kívánd elérni, hogy helyesen viselkedjen.

9. Gyakoroljatok változatos helyszínen

Sokkal jobban tudod kondicionálni a kutyában egy feladat helyes végrehajtását (pl. ül, vagy marad) ha több helyszínen, változatos környezetben gyakoroltok, így a kutya nem fogja egy bizonyos helyhez kötni az adott viselkedési formát.

10. Legyen örömteli a tréning

Addig vagytok jó úton, amíg a közös munka, az együtt töltött idő és elért eredmények során mindketten jól érzitek magatokat. Ha azt látod a kutyádon, hogy frusztrált, vagy kevésbé érdeklődő, próbáld meg feldobni a tanulással töltött időt, hozz be egy új játékot, vagy új jutifalatot. Minél boldogabb és motiváltabb egy kutya, annál jobban fog teljesíteni.

Jó tanulást és sok boldog együtt töltött időt nektek!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost.com

Fotó: pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...