Saját KB bal
Saját KB jobb
flickr.com

Pumit tartani lakásban? Ismerjük meg ezt a különleges pásztorkutyát!

A pumi egy közepes méretű, rendkívül intelligens és mozgékony magyar kutyafajta. Eredetileg a pásztorok juhok és marhák terelésére használták.

A pumi küllemét leginkább bozontos, göndör szőre és éber, élénk tekintete jellemzi. Szőrzete különleges gondoskodást igényel, mivel hajlamos a csomósodásra, de cserébe keveset vedlik, így allergiások számára is jó választás lehet. A pumi nagyon barátságos és szeretetteljes kutya, aki könnyen kötődik gazdájához. Kiváló őrző-védő ösztönei vannak, ezért mindig figyelmes és éber. Ezen kívül játékos, így ideális társ gyermekes családok számára is. A pumi rendkívül energikus és mozgékony, ezért mindennapos mozgásra és szellemi kihívásokra van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Függetlenül attól, hogy lakásban, vagy kertben él.

Fajtajellemzők és habitus

A pumik intelligenciájukról és tanulékonyságukról híresek. Gyorsan sajátítanak el új parancsokat és feladatokat, remekül teljesítenek különféle kutyasportokban, mint például az agility vagy a flyball. A pumik természetüknél fogva terelőkutyák, ezért szeretnek mozogni és szükségük van a rendszeres foglalkozásra. Ha nem kapnak elég fizikai és szellemi stimulációt, könnyen elunják magukat, ami ugatásban és romboló viselkedésben nyilvánulhat meg.

A pumi megfelelő tartása

A pumik tartása különös figyelmet és gondoskodást igényel. Mivel pásztorkutyák, természetes ösztöneik erősek, és ezek kielégítéséhez rendszeres fizikai és mentális kihívásokra van szükségük. A gazdinak kell biztosítania, hogy kutyája elegendő mozgást és szellemi stimulációt kapjon. A pumik számára a legideálisabb környezet egy nagy kert, ahol szabadon futkározhatnak és játszhatnak. Azonban lakásban is tarthatók, ha a gazdik biztosítják számukra a szükséges mozgást és foglalkozást. Napi több hosszú séta, futás, és különféle játékok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a pumi kiegyensúlyozott és boldog maradjon. Emellett fontos a rendszeres szőrápolás, mivel szőrük hajlamos a csomósodásra. Hetente legalább egyszer alaposan meg kell fésülni őket.

Pumi lakásban? Lehetséges, de nem egyszerű

Egyre több pumi lakik már lakásban, városi környezetben. Gyakran visszatérő kérdés, hogy vajon  lehet-e egy pumi boldog és kiegyensúlyozott egy lakásban?  A válasz igen, de mivel a pumi rendkívül aktív és intelligens kutya, lakásban tartva is biztosítani kell számára a megfelelő mennyiségű mozgást és szellemi stimulációt. Minden nap legalább két hosszabb séta szükséges, amely során lehetőségük van futni és szabadon mozogni. Ezen kívül fontos, hogy otthon is biztosítsunk számukra különféle játékokat és szellemi kihívásokat, például interaktív játékokat vagy egyéb feladatokat. A pumik nagyon érzékenyek a gazdáik jelenlétére és szeretetre, ezért fontos, hogy ne hagyjuk őket hosszabb ideig egyedül.

Összességében a pumi egy kiváló társ lehet mind lakásban, mind kertben tartva, ha gazdái figyelembe veszik különleges igényeit és erős ösztöneit. A pumi intelligenciája és szeretetreméltósága minden fáradozást megér, és egy igazán hűséges barátot nyerhetünk személyében.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MEOE

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...