Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért esznek a kutyák füvet, és miért hánynak tőle?

Az igazság az, hogy senki sem tudja biztosan a választ a kérdés egyik felére sem. Nagyon kevés tudományos vizsgálatot végeztek e kérdések megválaszolására. Így a legtöbb, amit tudunk, elméleteken és megfigyeléseken alapul. Az egyik feltételezés annak okáról, hogy a kutyák füvet esznek az, hogy ez egy veleszületett viselkedés. Ez azon a megfigyelésen alapul, hogy vadon élő őseik, a farkasok is rendszeresen esznek füvet. Lehet, hogy így jutnak rosthoz, és/vagy így segítik a bélben megtelepedő paraziták eltávolítását.

Elképzelhető, hogy a fűevés segíthet a teltségérzet kialakításában, amikor éhesek. Egy korai tanulmány eredménye szerint, hogy a kutyák hajlamosak több füvet enni a nap korai szakaszában, és különösen az etetés előtt. Ez azt támasztja alá, hogy az éhségüket csillapíthatják a legeléssel.

Egy másik elmélet szerint a kutyák azért esznek füvet, hogy megnyugtassák a gyomrukat, és csillapítsák a különböző emésztési zavarokat, például a hányingert, hányást vagy hasmenést. Egyelőre még kutatás tárgya, hogy az emésztési zavarok bármely formája fokozza-e a fűevési hajlandóságot, de eddig nem találtak következetes összefüggéseket.

A fűlegelést követő hányás kapcsán is megoszlanak a vélemények. Először is, érdekes, hogy a kutatások nem mutattak ki kapcsolatot a fűevés és a hányás között.

Azaz, azt követően, hogy a kutyák füvet ettek, nem feltétlenül hánytak. Úgy tűnik, hogy nem maga a legelés okozza a hányást. Arra gondolhatunk, hogy a kutyák akkor esznek füvet, ha gyomorbántalmaik vannak, és lehet, hogy egyébként is hánynának. Ugyanakkor arra sincs tudományos bizonyíték, hogy hányinger esetén a kutyák keresnék a legelni való füvet.

Megfigyelhető azonban, hogy azok a kutyák, akik sárgás színű, úgynevezett epés hányásra hajlamosak, gyakran fogyasztanak éhgyomorra füvet. A sárgás hányás egyébként arra utal, hogy a kutya gyomra túl sokáig volt üres. Ha kutyánk gyakran hány étkezés előtt, akkor érdemes gyakrabban, kisebb adagokban etetni.

A legjobb módja annak, hogy megállapítsuk, miért eszik a kutya füvet, ha megfigyeljük a viselkedését. Általában a nap egy bizonyos szakában fordul elő? Hogyan kapcsolódik az étkezési időkhöz? Egybeesik-e azokkal az időszakokkal, amikor többet van egyedül? Vagy inkább akkor legel, amikor izgatott? Ezek a tényezők segíthetnek kideríteni, hogy mi motiválhatja a kutyákat a fűevésre. Segíthetnek az állatorvosnak is abban, hogy megállapítsa, nincs-e egészségügyi probléma a háttérben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/why-do-dogs-eat-grass?utm_source=instagram&utm_medium=social-organic&utm_campaign=linkinbio&utm_content=www.instagram.com/p/C8SBwNvR-kE; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-short-coated-puppy-sitting-on-green-grass-59965/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...