Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen személyiség a kutyád? Az öt személyiségtípus bemutatása – 1. rész

Az, hogy egy kutya milyen személyiség, pont annyira nem mindegy, mint az, hogy a társunk vagy a kollégánk milyen. Mint minden jelentős kapcsolatnak az életben, a kutyánkkal való viszonyunknak is meghatározó eleme, hogy mennyire illünk egymáshoz. A kutya személyiségének ismerete mellett, persze, fontos lenne, hogy a saját személyiségünket, önmagunkat is jól ismerjük. Ez, egyrészt, az önismeret és a hatékonyabb életvezetés szempontjából amúgy sem mellékes. Másrészt pedig a kapcsolataink is profitálhatnak abból, ha tisztában vagyunk saját magunkkal. Az önismereti út kutyával is bejárható, sőt, a kutyák nagy tanítómesterek, akik képesek olyan gombokat nyomogatni, amelyekről nem is tudtuk, hogy léteznek. De ez a szál messzire, egy másik irányba visz, most maradjunk inkább a kutya személyiség megértésénél.

Dr. Mohammad Amirhosseini és munkatársai 70 000 kutya viselkedését leíró beszámolók alapján, egy mesterséges intelligencia alapú algoritmus segítségével 5 különálló kutya személyiségtípust különítettek el. Az, hogy ezeket a típusokat hogyan lehet értelmezni, illetve, hogy milyen gyakorlati haszna van a személyiség mérésének, korábbi cikksorozatunkban jártuk körbe. A következőkben a Dr. Amirhosseini és mtsai által meghatározott típusokat mutatjuk be, rövid jellemzésükkel. (Az eredeti tanulmány a Nature folyóirat online felületén, IDE KATTINTVA érhető el.)

Könnyen izgatottá váló, könnyen ingerelhető / hiper-kötődő, „matrica” típusú kutya (
Excitable / Hyperattached)

Ezt a személyiségtípust, a többi személyiségtípushoz képest, viszonylag magas szintű izgatottság, kötődés/figyelemkereső viselkedés, szeparációval kapcsolatos szorongás és csökkent félelem jellemzi.

Emily Birch, viselkedéskutató szerint a könnyen izgalomba jövő, hiper-kötődő kutyákat arról lehet felismerni, hogy mindig csinálnak valamit, és semmiből sem akarnak kimaradni. „Könnyen izgalomba jönnek és sokáig tart, amíg lenyugszanak. Ők a társaság középpontja. Impulzív, előbb cselekszik, aztán gondolkodik típus. Szükségük van arra, hogy a gazdival legyenek, ők azok, akik nélkül WC-re sem lehet kimenni.”

Ők a folyamatosan pörgő „matrica”-kutyák, akiket lehet nagyon szeretni, de könnyen az ember agyára is mehetnek. Ezért olyan gazdikkal tudnak jól működni, akik képesek megbirkózni ekkora energiamennyiséggel. A folyamatosan készenlétben lévő, érdeklődő és állandóan pörgő kutya számára fontos, hogy megfelelő helyeken tudja ezeket az energiákat levezetni. Az is lényeges, hogy megtanulja, mikor van itt a munka és a pihenés ideje. Mivel ezek a kutyák hiper-gazdicentrikusak, nem valók olyan családba, ahol a nap nagy részét egyedül kell tölteniük.

Szorongó / félős (Anxious / Fearful)

Az előző személyiség típusba tartozó ebekkel ellentétben a szorongó/félős kutya óvatos természetű. Ők erősen gondolkodnak, mielőtt cselekednének. Mind szociális (például ismeretlen emberek és más kutyák), mind egyéb idegen és váratlan helyzetekben félelmet mutatnak. A nagyfokú félelem és bizalmatlanság egyik leggyakoribb oka a múltbéli trauma, illetve a biztonság hiánya. Embereknél ez a születést követő első hónapokban alakul ki, és az anyai gondoskodás kiszámíthatóságával és a csecsemő alapvető biztonságérzetével van összefüggésben. Az, hogy mi okoz traumát, nem egyértelmű. A második világháborús árvák viselkedését vizsgáló pszichológusok megfigyelték, hogy míg egyes gyerekek súlyos traumát éltek meg, ugyanazok az események másokra nem hatottak. Ezt nevezik rezilienciának. Az, hogy milyen tényezők játszanak szerepet a reziliencia kialakulásában az embereknél, az egyik legaktuálisabb és széles körben kutatott terület.

Birch úgy véli, hogy a kutyák esetében is megfigyelhető egy ilyen tendencia, és az eltérés oka akár a személyiség típusában is kereshető.

„A személyiségtípus valamelyest magyarázatot adhat arra, hogy egyes kutyákat akkor is barátságosak maradnak, ha megtámadta őket másik kutya, illetve, hogy vannak kutyák, akikkel szörnyen bánnak az emberek, mégsem félnek tőlük. Míg más kutyákat a legkisebb dolog is nagyon mélyen megviseli, és erősen traumatizálja.”

A szorongó/félős kutyák nagyobb valószínűséggel nyüszögnek, ugranak fel ránk, vagy kérnek segítséget bármilyen helyzetben. Olyan gazdira van szükségük, aki segít nekik kezelni a félelmetes helyzeteket. Ehhez megértés, türelem és magabiztosság is kell. Olyan támaszt kell tudni nyújtani a kutyának, hogy mindig a következő lépés felé tudjon fejlődni, és folyamatosan biztonságban érezze magát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/ai-discovers-dog-personalities-news;  Képek: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/smiling-african-american-female-stroking-dog-on-sofa-5256176/; Photo by Meruyert Gonullu: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-and-purebred-shiba-inu-dog-resting-on-couch-6589021/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...