Saját KB bal
Saját KB jobb

Te is helikopter gazdi vagy? Szorongás és kutyanevelés – 2. rész

Akkor milyen is pontosan egy helikopter gazdi, és honnan tudhatom, ha én is egy vagyok közülük?

Nincs pontos teszt annak megállapítására, hogy valaki helikopter gazdi vagy sem. Érdemes egy kicsit kívülről figyelni magunkat, hogy meg tudjuk állapítani. Ha például azon kapod magad, hogy mindent túlgondolsz, minden helyzetet elemzel és a legrosszabb végkifejletet látod, akkor valószínűleg szorongsz. Ha a lehető legrosszabb következtetést vonod le mindenből, ami a kutyáddal történik, szintén erős a gyanú. Példa erre, ha rögtön állatorvoshoz rohansz, ha a kutyád túl sokat ásít. Vagy mondjuk, ha egyszer rámorog egy idegenre, és te már azon gondolkozol, hogyan tudod megoldani, hogy egy lakatlan szigetre költözzetek.

A helikopter gazdik között gyakori még, hogy folyamatosan felügyelik a kutyájukat. Például, nem hagyják szaglászni, mert attól félnek, hogy mérget eszik fel. Vagy még egy futtatóban sem merik elengedni pórázról, mert félnek, hogy valami baja lesz, vagy kiszökik onnan és elüti egy autó. Tehát, végletes és halálos jeleneteket képzelnek el, gyakorlatilag folyamatosan. Ezek valótlanságáról pedig észérvekkel sem lehet őket meggyőzni.

A szorongás nem szerencsés állapot, senkinek sem jó. Nem jó annak sem, aki szorong, hiszen folyamatos stresszt és aggodalmat átélni nem kellemes. De nem jó a kutyának sem. Egyrészt azért, mert a kutyák képesek ráhangolódni az érzelmeinkre. Ha azt érzik, hogy a gazdájuk folyamatosan retteg, óvja őket, akkor az a benyomásuk támadhat, hogy a világ egy veszélyes hely. Illetve, ennél közvetlenebbül, a kutyák életminősége is sérülhet. A szaglászás, a barátságok, a felfedezés, a szaladgálás mind fontos ahhoz, hogy egy kutya teljes életet élhessen.

Túlféltés, vagy egészséges odafigyelés – hol a határ?

Ez egy nagyon érdekes kérdés! Elsősorban az ember saját maga érzi, hogy mi a túl sok. Másrészt viszont nehéz vonalat húzni, mert vannak valós veszélyek, amelyektől, igenis, nem árt félteni a kutyákat. Például a mérgezett étel felevése, az autóbaleset, a későn észrevett daganatos betegség vagy akár egy nem kívánt külső élősködő mind megölheti a kutyánkat. Ezeket nem szabad félvállról venni. Inkább legyen valaki helikopter gazdi, mint gondatlan.

Ha azonban a reális félelmen felül is aggódunk, mondjuk, ha a kutyánk a lehető legjobb szerrel van védve a kullancsok ellen, de mi mégsem tudunk megnyugodni, és inkább nem visszük az erdőbe, akkor érdemes lehet elgondolkodni. A szorongás ugyanis nem csak a kutyánk miatt okozhat gondot, hanem nekünk, saját magunknak is. Korlátozza az életünket és kényszerpályára terel. A szorongás, szerencsére, kezelhető, és megfelelő terápiával, csökkenthető. Ha úgy érzed, segítségre van szükséged, fordulj bátran szakemberhez.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/helicopter-dog-parent; Képek: Photo by RDNE Stock project: https://www.pexels.com/photo/white-dog-on-a-computer-desk-kissing-the-owner-8489718/; Photo by MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/photo/man-petting-dog-in-living-room-8434771/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...