Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák a téli depresszió idején is társaink

Egy brit kutatás rávilágít arra, hogy a háziállatok milyen fontos szerepet töltenek be gazdáik életében. Különösen, ha érzelmi támogatásról van szó a zord téli hónapokban. Úgy látszik, hogy a kutyák segíthetnek felülkerekedni a szezonális depresszió állapotán. Pedig, ez a jelenség őket is érintheti: Érintheti a kutyákat is szezonális depresszió?

A brit állattartók csaknem fele (41 százalék) a legjobb barátjának tekinti háziállatát, és több, mint egyharmaduk (37 százalék) a saját igényei fölé helyezi háziállata szükségleteit. Egy, a magyar lakosság körében készült felmérésből az derül ki, hogy minden tizedik ember számára a legfontosabb kapcsolata a kutyája.

A fentebb említett brit kutatásban több, mint 60 000 válaszadó vett részt. Ez egy közepes magyarországi város teljes lakossága! A felmérésből kiderült, hogy a gazdik nem csak a kutyáik egészségére fordítanak figyelmet, hanem egyre tudatosabbak a kedvencek mentális jólétével kapcsolatban is. A megkérdezett gazdik több, mint fele (55 százalék) úgy véli, hogy háziállatuk valamilyen mentális egészségügyi problémától szenved vagy szenvedett. Ide értették a depressziót, a szeparációs szorongást, a gyászt és a PTSD-t is. A tünetek felismerését követően a gazdik lépéseket is tettek a kedvencük lelkiállapotának javítására. Elsősorban a depresszió volt az a betegség, amely a gazdikat cselekvésre ösztönözte.

A válaszadók közel egyötöde (17 százalék) mondott le randevút, 43 százaléka pedig szabadságot vett ki, hogy kedvencével lehessen és támogathassa. 38 százalék pedig nem ment el nyaralni, hogy gondoskodhasson a kedvencéről a nehéz időszakban.

Ennek a kutatásnak az adatai is alátámasztják, hogy sok esetben a háziállatok átvették a család és a barátok helyét. A válaszadók olyannyira családtagnak tekintik kedvenceiket, hogy több, mint negyedük megszakítana egy bontakozó romantikus kapcsolatot, ha partnerük nem kedvelné a kutyájukat vagy cicájukat. Szintén körülbelül 25 % mondta azt, hogy szabadságot venne ki, ha kedvence beteg lenne.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kedvencek egyre nagyobb szerepet játszanak gazdáik érzelmi jólétében. Például abban is segíthetnek, hogy a téli depresszió tüneteit jobban viseljük, és kevésbé legyünk lehangoltak az év leghosszabb évszakában.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogstodaymagazine.co.uk/2019/02/06/owners-and-pets-supporting-each-other-during-winter-blues/ Kép: Photo by Martin Dalsgaard: https://www.pexels.com/photo/pet-and-owner-walking-on-an-unpaved-pathway-on-a-winter-s-day-6740765/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...