Saját KB bal
Saját KB jobb

Te is helikopter gazdi vagy? Szorongás és kutyanevelés – 1. rész

Vajon rendben van a kutyám szeme fehérjének a színe? Megviseli, hogy a hóban kell elvégeznie a dolgát? Hagyjak neki zenét ha otthon hagyom, vagy zavarja? Ha téged is hasonló kérdések nem hagynak nyugodni, akkor lehet, hogy helikopter gazdi vagy.

Az úgynevezett helikopter szülőre jellemző, hogy túlságosan figyelmes, túlzottan óvatos, folyamatosan a gyereke pár méteres körzetében zümmög, mint egy dongó.  A hiperéber, folyamatosan aggódó szülőket hívják helikopternek. És, ahogy sok minden más esetben, a gazdik körében is találkozhatunk hasonló emberekkel.

Mennyire egészséges ez a túlaggódó hozzáállás?

Tavaly egy norvég kutatócsoport 38 különböző tanulmányt tekintett át, amelyek a helikopter szülők magatartása valamint a szorongás és a depresszió tünetei között keresték az összefüggést. A tanulmányok többségében találtak összefüggést a túlaggódás és a szorongás között. Ez, valljuk be, talán nem olyan meglepő. Egy szorongó ember bármin képes szorongani, a BKV ellenőrtől a vizsgákon át a klímaváltozásig. Aki pedig általában lazán veszi az életet, és kevésbé szorongó típus, az feltételezhetően a szülői aggodalmakat és a gazdisággal járó felelősséget sem veszi a lelkére.

Fontos megemlíteni, hogy létezik úgynevezett vonás szorongás és állapot szorongás. Ez utóbbi egy adott pillanatban, rövid ideig fennálló szorongásos állapot. Például, amikor kitört a háború Oroszország és Ukrajna között, sokan szorongtak a szomszédunkban kialakult konfliktus miatt. Azok is, akik amúgy lazák és azok is, akik mindig szoronganak valamitől. A vonás szorongás ezzel ellentétben egy személyiség tényező. Mindenki szorong valamilyen szinten, mondjuk egy 0 és 100 közötti skálán. Ennek a mértéke pedig nagyjából állandó egy egyén élete során. A szorongó gyerekek például szorongó felnőttek lesznek, a szorongó gazdiknak pedig a kutyája is szorongóbb.

A szorongás egész addig nem jelent egészségügyi problémát, amíg a mindennapi életvezetést lehetővé teszi, illetve nem zavarja az egyént vagy a környezetét. Ugyanakkor, a szorongó szülők, gazdik, hajlamosak pár olyan viselkedésre, ami nem feltétlenül szolgálja a gyermek vagy kutya érdekét. Ilyen például a túlféltés vagy túlkontrollálás. Amikor például nem engedjük a kutyánknak, hogy felfedezze a világot, vagy más kutyákkal játsszon, szaladjon, mert csak az ebben rejlő veszélyeket látjuk. Amikor a kutyám egy majdnem végzetes betegségből lábadozott, egy percre sem hagytam egyedül, állandóan vizsgálgattam, naponta ötször mértem a lázát, ha egy kicsit kevesebbet evett, vagy máshogy állt a füle, hívtam az állatorvost. Bár a veszély elmúlt, folyamatosan azon aggódtam, hogy újra beteg lesz. Ez az aggodalom idővel csökkent, de még mindig a hideg kiráz, ha egy kicsit is levertebb az átlagosnál.

Akkor milyen is pontosan egy helikopter gazdi, és honnan tudhatom, ha én is egy vagyok közülük?

Nincs pontos teszt annak megállapítására, hogy valaki helikopter gazdi vagy sem …

Folytatása következik.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/helicopter-dog-parent; Képek: Photo by RDNE Stock project: https://www.pexels.com/photo/white-dog-on-a-computer-desk-kissing-the-owner-8489718/; Photo by MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/photo/man-petting-dog-in-living-room-8434771/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...