Saját KB bal
Saját KB jobb

Mik azok a gonosz játékok? És miért kellene ilyen a kutyámnak?

Az elmúlt években a kutyajátékok piaca elképesztő fejlődésen ment keresztül. Már a hagyományos állatos áruházakban is kaphatók tölthető, logikai és puzzle játékok. Nem beszélve az újhullámos üzletekről, ahol szórakoztató és képességfejlesztő játékok hihetetlen választéka vár minket. De mik azok a gonosz játékok és mire is jók?

A kutyajátékokról bővebben: A kutyajátékok négy típusa és használatuk – 1. rész

A gonosz, avagy „wicked” játékok az interaktív játékok új kategóriája, amelyekkel a kutyák a gazdi közreműködése nélkül is elszórakoztathatják magukat. Az úgynevezett wicked játékok mozognak, hangot adnak, világítanak és elmenekülnek a kutyánk elől.

Szinte nem is játékok, inkább kütyük, melyek egy olyan világot vetítenek elő, melyet talán csak a futurisztikus filmekben képzeltünk el. Pedig az intelligens játékok, köztük a gonosz játékok és az automatizált vagy IoT megoldások már beköszöntöttek a kutyák és macskák életébe is. Gondoljunk csak az automatikus teniszlabda kilövőre vagy a gazdival való kommunikációt lehetővé tevő érintőképernyős és videós megoldásokra. Persze mindenkinek szíve joga eldönteni, mennyire szeretné kutyáját kütyükkel körülvenni.

Tény azonban, hogy a gonosz játékok több olyan funkcióval bírnak, amelyekről egy egyszerű labda nem is álmodhat.

Ilyen például az, hogy a kutyánk a mi segítségünk nélkül is kiválóan le tudja kötni magát vele. A labda nem hagyja, hogy unatkozzon, folyamatosan ébren tartja a figyelmét. Ez valószínűleg jelentős mentális fárasztást is jelent, ami az elfoglalt gazdik számára külön előny lehet.

Az érem másik oldala, hogy a játékból éppen az veszik ki, ami sok gazdinak a kutyás lét egyik fontos eleme, ez pedig a közös időtöltés, a közös öröm. A kutyák és az emberek is társas lények, ezért nem csak a játékra magára, de az ezzel járó interakcióra is szükségük van. Talán ahhoz lehetne hasonlítani, mint ha a barátunkkal ülünk le sakkozni, vagy a számítógéppel játsszunk. A játék ugyanaz, a mentális stimuláció ugyanaz, de valami mégis kimarad.

A gonosz játékok tehát nem pótolhatják minden szempontból a gazdis közös játékot, ugyanakkor alkalmanként remek megoldást jelenthetnek, ha egy kis extra mentális munkát adnánk ebünknek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by EKATERINA BOLOVTSOVA: https://www.pexels.com/photo/portrait-of-a-dog-lying-down-5264107/; Videó: https://www.youtube.com/channel/UCJ30_PSJGt7ugQ0HDniTnpA;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...