Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Segíts te is a madaraknak itatók kihelyezésével! Mutatjuk hogyan.

A vadon élő állatoknak egyre gyakrabban van szükségük ivóvíz pótlására a nyári hőségben és szárazságban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján tett közzé egy felhívást, melyben a vadon élő állatok itatásának fontosságára hívja fel a figyelmet. Az őrült kánikula nemcsak a háziállatokat és az embereket viseli meg, hanem a vadon élő állatokat, madarakat is. Egyre több természetes vízlelőhely szárad ki, a városokban pedig a térkővel és betonnal burkolt területekről nagyrészt hiányoznak az itató helyek. Ezeken az ivóhelyeken nemcsak a szomjukat tudják oltani a madarak, hanem meg is tudnak benne fürödni, fel tudnak frissülni.

A fiókák vannak a legnagyobb veszélyben

A vízhiány elsősorban a fészekelhagyó fiókákat veszélyezteti, hiszen ők még amúgy is rutintalanok a keresésben és nem ismerik jól a környéken található vízlelő helyeket. Jó hír azonban, hogy egy nagyon könnyen és gyorsan tudunk segíteni nekik és a többi városi madárnak is. Lehetőségeinkhez képest kihelyezhetünk madáritatókat a környezetünkben, azonban nem mindegy, hogy mekkorát választunk, milyen anyagból és hova tesszük

A megfelelő madáritató

Az MME ajánlása szerint a biztonságos és megfelelő madáritató nagyjából 40-50 cm átmérőjű és 4-7 cm mély. Ennél nem ajánlott mélyebb edényt kihelyezni, mert a fészekelhagyó fiókáknak és a kistestű madaraknak veszélyes lehet. Egy hasonló méretű sima műanyag virágalátét tökéletesen megfelel a célnak. Ebben már fürdeni is tudnak az ivás mellett. Nem is gondolnánk, de a testük hűtése éppolyan fontos számukra, mint az ivóvíz vétele. Emellett a fürdéssel a külső élősködőket is kordában tudják tartani.

A kihelyezés szempontja nagyban függ attól, hogy van-e macska a közelben vagy nincs. Ha van, akkor érdemes két itatót kihelyezni. Egyet magasabbra, ahová a madarak le tudnak szállni, egyet pedig alacsonyabbra, a talaj szintjére. Ez utóbbit a gyíkok, sünök és békák látogathatják, no meg természetesen a kóbor cicák.

A csillogás alapján találják meg

A madarak a vizet nem az illata, hanem a csillogása alapján találják meg. Tehát érdemes olyan helyre tenni az itatót, ahol könnyen észrevehetik. Amennyiben a talajra helyezzük az itatót, olyan helyet kell választani, ami körül legalább néhány méteres körzetben nem tudnak elrejtőzni kisragadozók. Tökéletes lehet a rövidre nyírt fű a kertben, vagy a parkban. Fontos még, hogy az itató vizét naponta cseréljük. Erre egyrészt a madarak egészsége miatt van szükség, másrészt így tudjuk megakadályozni, hogy a legyek belepetézzenek a vízbe.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MME, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...