Saját KB bal
Saját KB jobb

Öt helyzet, amelyben a Kong a barátod

Piros, lila, fekete, puha, kemény és kölyköknek való. Ma már a legtöbb állatfelszerelést kínáló üzletben találkozhatunk a gumiból készült, harang formájú Kong játékkal. Vannak, akik imádják és vannak, akik nem értik. Pedig jó kezekben a Kong csodákra képes, és kellemesebbé teszi az együttélést.

A Kong egy erős, gumiból készült, tölthető játék. Alkalmas rágcsálásra, labdázásra és etető játéknak is.

Ez utóbbi felhasználás a környzetgazdagítás, azaz az enrichment témakörébe tartozik. Az alap gondolat az, hogy mentális stimulációt és új ingereket vihetünk kedvencünk életébe, ha meg kell dolgoznia a mindennapi betevőért. A fogságban tartott állatkerti állatok életkörülményeinek javításából indult mozgalomból ma már a lakásban tartott kutyák is profitálnak. A tálból etetés helyett különböző eszközök szolgálnak az étel búvóhelyéül. Ez szórakoztatóbb és a természeteshez hasonlóbb élelemszerzést tesz lehetővé akár egy városi lakásban is.

A Kong a tál helyettesítésén kívül alkalmazható még akkor is, ha kutyánk imád rágcsálni, esetleg ezen szenvedélyét a mi dolgainkon éli ki. A rágcsálás lehet az unalom jele is, ezért a mentális stimuláció, amit a Kong ad, önmagában is segíthet. Ha megszerettetjük kedvencünkkel ezt a játékot, és rájön, hogy éppoly unaloműző és élvezetes a fagyasztott finomságokkal töltött Kong rágcsálása, mint a cipőnké, jó eséllyel búcsút inthetünk a káros szenvedélynek.

Az unalom másik jele lehet, ha a lakásban egyedül hagyott kutyánk szünetelenül ugat. Ilyen esetben is jól jöhet, ha van mivel elterelnie a figyelmét. A Kong valószínűleg önmagában nem oldja meg a kialakult problémát, de segíthet hozzászoktatni kedvencünket az egyedüllét elviseléséhez.

Kiborult szemeteskuka látványára érünk haza a munkából? Kedvencünk valószínűleg unatkozottt, és zsákmány után indult. Ahogy fentebb is írtuk, a tölthető játékok a kutyák élelemszerzési ösztöneit is segítenek kielégíteni. Ha megkapja ezt a fajta stimulációt a játéktól, akkor nem kell más után néznie.

Sokan már visszatértek a munkahelyekre, de egyre többen dolgoznak otthonról. Kevés kellemetlenebb dolog van, mintha egy fontos megbeszélés vagy call közben a kutyánk figyelmünket keresi. Kössük le az elfoglaltságunk idejére egy alaposan megtöltött, fagyasztott Konggal. A nyugodt félóra jutalmaként pedig játsszunk egy nagyot!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Simpawtico Dog Training YouTube; Kép: Photo by Maksim Goncharenok from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...