Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát filmajánló – Vad Víz – Aqua Hungarica

Mindig remek időtöltés egy jó természetfilm! Főleg, ha már a kirándulásokon, a tó- és patakpartokon, az erdőben kanyargó csermelyeken jár az eszünk. Fehér Zoltán tavaly bemutatott természetfilmje, a Vad víz, hazánk különleges vízi és vízközeli élőhelyeit mutatja be, lenyűgöző képi világgal. Ez utóbbiért a film rendező-operatőre, Fehér Zoltán elnyert a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőrversenyen a természetfilm operatőrnek járó díjat.

A Vad víz elkészültét kilenc hónapnyi forgatási munka előzte meg, amelynek köszönehően szinte egy egész éves ciklust tekinthetünk meg egészen közelről és nagyon távolról – a makro- és drón technikának köszönhetően. Éjszakai és nappali jeleneteket láthatunk, olyanokat, amelyek bizonyosan nem akadnak egy átlag természetjáró útjába. Valóban varázslatos, ahogy a modern filmtechnikának köszönhetően közelebbről is megismerhetjük hazánk vízes élőhelyeinek titkait, csodáját.

A Vad víz után soha nem fogunk már ugyanúgy tekinteni az olyan jól ismert helyekre, mint a Városligeti-tó vagy az egerszalóki sódomb. Megtudhatjuk, mi az a karapancsa, találkozhatunk vidrákkal, bepillanthatunk a vöcskök nászába vagy a Kis-Balaton életébe.

De nem csak térben, időben is utazunk. Visszarepítenek minket abba a korba, ahol hazánk páratlanul gazdag és változatos vizei születtek. Megtudhatjuk, hogyan jöttek létre Magyarország életteli mocsárvilágai, minek köszönhetjük vulkanikus termálvizeinket, és milyen lehetett a Pannon-tenger.

A jelen és a múlt mellett a jövőbe is betekintést nyerhetünk – legalábbis annak lehetőségeibe. Az invazív fajok, az éghajlatváltozás és az emberi terjeszkedés következtében az élőhelyek pusztulása mind a jelen folyamatai, melyek meghatározhatják, hogy a most kincset érő vadvizeink sorsa hogyan alakul.

Izgatottan várjuk a Vad víz csapat és a Tisza-tó szerelmesének, Ljasuk Dimitrynek új projektjét is, melynek forgatási munkálatai nemrég kezdődtek meg. A film a Tisza-tó élővilágát mutatja majd be.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vad_v%C3%ADz:_Aqua_Hungarica; https://port.hu/adatlap/film/mozi/vad-viz-aqua-hungarica-vad-viz-aqua-hungarica/movie-228120; https://www.facebook.com/vadviz, Kép: Photo by Andres Ayrton from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...