Saját KB bal
Saját KB jobb

Honnan tudhatod, hogy valóban erőszakmentesen tanít egy klikker oktató?

A klikker egy egyszerű eszköz, melynek segítségével gyorsan és egyértelműen erősíthetünk meg egy viselkedést. A klikker maga nem varázspálca. Mindössze arra hivatott, hogy egyértelműen, a kutya (gyermek, papagáj, aranyhal, stb.) számára jól észlelhető módon jelezze, hogy az klikk pillanatában végzett viselkedést szeretnénk. A klikker jutalomfalat vagy dicséret nélkül olyan, mintha az óra végét jelző csengő után nem engednék el a diákokat. Azaz, ha csak klikkelünk, de a klikkhez nem társul a jutalom, akkor mit sem ér.

A klikkelés másik előnye, hogy gyors és jól időzíthető. Sokkal gyorsabban tudunk klikkelni, mint, hogy kimondanánk, hogy „jaj, de ügyes vagy, Buksi, bravó”. Emiatt tényleg éppen arra a viselkedésre tudunk ráerősíteni, amit szeretnénk. Például, ha azt tanítjuk a kutyának, hogy engedje el a labdát, akkor éppen akkor tudunk klikkelni, amikor kiejti a szájából. Mire szóban megerősítenénk, már lehet, hogy újra a szájában van.

A klikker használata mellé szükséges a pozitív megerősítés is. És itt kell valamit tisztáznunk. Attól, hogy valakinek van klikkere, még nem lesz klikker tréner vagy éppen pozitív megerősítéssel dolgozó tréner.

Sajnos gyakran találkozunk olyan trénerekkel, akik a tanítás bizonyos fázisait klikkerrel kezdik, de mellette alkalmaznak büntetést is. A klikker tréning pedig nem erről szól.

A klikker tréning módszere alapvetően erőszakmentes, és magában foglalja nem csak a klikker használatát, hanem a behaviorizmus elvein alapuló más tanítási technikák alkalmazását is. Ilyen például a formálás, a kondicionálás (ennek eszköze lehet a klikker) vagy akár a megfigyelésen alapuló tanulás (mely kutyák esetében is eredményesen alkalmazható).

A klikkert használót tehát az különbözteti meg a valódi klikker trénertől, hogy ez utóbbi rendelkezik azzal az ismereti és gyakorlati háttérrel, amely segítségével büntetés és fenyítés nélkül képes a kutyánkat tanítani. Maga a klikker számára csak egy eszköz, amelyet nem is alkalmaz feltétlenül minden esetben. Amit viszont biztosan nem láthatunk nála, az az elektromos nyakörv, a fojtó vagy szegecses nyakörv, a műanyag palackba töltött kavicsok vagy bármilyen fenyítő eszköz.

Ha valóban erőszakmentes trénert keresel, ne tévesszen meg a klikker. Alaposan tanulmányozd a tréner eszköztárát, és ha a legkisebb kényszerítéssel is találkozol, akkor keress mást.

Az alábbi cikkünkből megtudhatod, mi a különbség a pozitív megerősítéses tréning és a többi kiképzési forma között: Tények és tévhitek a pozitív megerősítést használó tanítási módszerekről
Az első figyelmeztető jelek:
  • tanítás során a kutyát lenyomja, akár csak a fenekét amikor az „ül”-t tanítja
  • megijeszti vagy kiabál a kutyával
  • a nem kívánt viselkedést bünteti
  • rángatja a kutya pórázát, elektromos nyakörvet javasol vagy használ
  • megfélemlíti a kutyát
  • a jó dolgokat dicséri, de a rosszat bünteti
  • testi erőt, fizikai kényszert alkalmaz

Hazánkban a kutyakiképzés technikája nincs törvényi elvárásokhoz kötve. Minden kiképző és tréner azt állít magáról és olyan módszerekkel képez, amelyet ő jónak ítél (az állatvédelmi törvény keretein belül). Manapság egyre nagyobb az igény az erőszakmentes, pozitív megerősítéssel dolgozó tréning iránt, ezért sokan állítják magukról, hogy ezzel  a módszerrel dolgoznak. Ugyanakkor nincsen meg a megfelelő módszertani ismeretük a tréning eredményes kivitelezéséhez, ezért kudarcot vallanak. Ilyenkor pedig a „régi, jól bevált” eszközökhöz folyamodnak.

Ha gazdiként fontos, hogy valóban szakmailag hozzáértő és a pozitív megerősítéses technikákban jártan trénert találj, ne dőlj be a marketingszövegnek. Menj el és nézd meg, hogyan dolgozik a tréner, és nyugodtan kérdezz tőle.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Karen Pryor – Don’t Shoot the Dog (2020-as átdolgozott kiadás); wikipedia; Kép: Photo by Sam Lion from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...