Saját KB bal
Saját KB jobb

101 dolog, amit egy dobozzal csinálni lehet – Kutyás móka otthon

A 101 dolog amit egy dobozzal tehetünk mondhatni „ősrégi” kutyás játék vagy képzési mód – ahogy tetszik. Már több, mint tíz évre tekint vissza a története, és azóta is sok kiképző és gazdi használta a módszert a kutyák tanítására, mentális edzésére. Erre a utal a YouTube videók megdöbbentő száma, amelyekből egyébként a dobozolásban kezdő gazdik is rengeteg ötletet meríthetnek.

Mostanában valószínűleg azért éli reneszánszát a módszer, mivel a pandémia miatt több időt töltünk otthon a kutyáinkkal, és szűkebbek a lehetőségeink a szórakozásra, a közös kikapcsolódásra. A pozitív megerősítéses tréning pedig az egyik legjobb módja annak, hogy élvezetes mentális stimulációt nyújtsunk a kutyánknak.

Arról nem is beszélve, hogy így legalább hasznát vesszük a rengeteg kiszállítós kartondoboznak. Bármely méretű és formájú kartondobozzal dolgozhatunk. A nagyobb dobozok füleit érdemes levágni, hogy a kutya szabadabban nézhessen, nyúlhasson vagy mászhasson bele – kedve szerint.

De hogy lehet 101 dolgot csinálni egy dobozzal?

Adott egy kutya és egy kartondoboz. Ha elkezdünk gondolkozni, hogy mit is taníthatnánk neki a dobozzal, még a legkreatívabb gazdiknak is fejtörést okoz összeszedni 101 trükköt. Pedig egy üres dobozban több van, mint gondolnánk! És ebben a kutyánk is a segítségünkre lehet, a 101 dolog… ugyanis kreatívan használható.

Hogyan fogjunk bele?

A technika alapja a formázás (shaping), amely egy erőszakmentes nevelési módszer. A lényege, hogy apránként vezeti a kutyát a kívánt viselkedés irányába. Például, ha azt szeretnénk, hogy a kutya beletegye a mellső lábát a dobozba, akkor ezt lépésről lépésre, a klikker (vagy más megerősítő jelzés) és a jutalmazás révén érjük el.

A 101 dolog a dobozzal technika kidolgozása eredetileg Karen Pryor nevéhez fűződik, aki a delfinek tanítása során dolgozta ki az erőszakmentes, klikkeres tanítási módszert, melyet ma már a kutyák és más állatok tanításában is széleskörben alkalmaznak.

Letesszük a dobozt a földre, és ha a kutyánk érdeklődést mutat, vagy megmozdul felé, klikkelünk és jutalmazunk. Ez az első lépés, majd finomítjuk az elvárást: már csak arra jutalmazunk, ha a mancsával érinti a dobozt. Így, lépésről lépésre formáljuk a viselkedést, illetve a kutya képét arról, hogy mit várunk tőle.

Ez a kutya számára mentálisan rendkívül fárasztó, ezért egyszerre csak rövid ideig (pár perc) gyakoroljunk, és térjünk vissza a feladatra később. Nem biztos, hogy első alkalommal sikerül felépíteni a trükköt, de ne adjuk fel. Ahogy a kutyánk belejön a módszerbe, úgy lesz egyre gördülékenyebb a folyamat.

 

A másik opció, a szabad formázás, amelyben nem találjuk ki előre, hogy mit szeretnénk, hanem hagyjuk, hogy a kutya felfedezze a dobozt, majd az általa végzett viselkedések közül kezdünk el valamit formázni. Például: a kutya a szájába veszi a dobozt, harapdálja. Ebből kiindulva megtaníthatjuk neki, hogy pár másodpercig tartsa, majd tegye le. Vagy mondjuk, hogy vigye odébb a szobában.

A lehetőségek végtelenek, csak a kreativitásunk és a türelmünk szab határt. Pár alkalom gyakorlás után rájön az ember, hogy a 101 dolog nem túlzás – csak a jéghegy csúcsa.

Fontos figyelmeztetés: a 101 dolog… egy pozitív megerősítésen alapuló technika, amely erőszakmentes és élvezetes elfoglaltság kell, hogy legyen a kutya számára. Mielőtt belekezdenél, ismertesd meg a kutyádat a klikkeres tanítással. Ha úgy látod, hogy a kutyád megrekedt, megijedt vagy egyszerűen kihátrál a helyzetből, akkor ne erőltesd. Lehet, hogy egyszerű félreértésről van szó, és egy klikker módszert jól ismerő tréner segítségével pillanatok alatt megoldást találtok. 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Karen Pryor – 101 things to do with a box; Allie Bender & Emily Strong: Canine Enrichment for the Real World; Videó: VetTechCoach – YouTube csatorna; Photo by Helena Lopes from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...