[VIDEO] A legtöbb autós kutyahordozó megbukott az ütközési teszten

A városi kutyák számának növekedésével párhuzamosan nő azok száma, akik rendszeresen autóban utaznak. Számos kutyahordozó közül választhatunk, melyek a KRESZ szabályainak megfelelnek, de egy ütközési teszten már korántsem biztos, hogy átmennek.

A KRESZ szerint a kutya rakománynak számít, biztonságosan rögzíteni kell a gépjárműben az utazás során. Ezt megtehetjük kutya biztonsági övvel, mobil műanyag hordozóval, vagy akár beépített rácsos szállító boxszal.  Elsődleges szempont a kényelmen túl általában a biztonság, melyet sok gyártó és termék ígér a vásárlónak, de például tényleg biztonságos egy kutyahordozó a hátsó üléshez rögzítve?

Független tesztek

A Center for Pet Safety (CPS) egy non-profit tudományos szervezet, mely a kedvtelésből tartott háziállatok biztonságával foglalkozik.  Független fogyasztói érdekképviselet, mely folyamatosan teszteli a kisállatok számára gyártott termékek biztonságát.  2015-ben egy széles körű alapos tesztet végeztek a piacon lévő legnépszerűbb autós kutyahordozók körében. Céljuk az volt, hogy ütközési tesztek során kiderítsék, mely termékek ígérnek valótlan biztonságot kisállatainknak. Az eredmény még őket is meglepte.

Nyolcból kettő

A teszteket a Subaru gyárában végezték el, ahol profi ütközési szimulátorral valós eredményeket kaptak minden termékre vonatkozóan. A tesztelés során kiderült, hogy a legtöbb hordozó nem védi meg a kutyát vagy a cicát az ütközéstől.  Nyolc terméket vizsgáltak meg, 30 km/h sebességű ütközés közben.  A cél az volt, hogy az állat  egyrészt a hordozó belsejében maradjon, másrészt a hordozó ne roncsolódjon vagy nyomódjon össze. A tesztelt eszközök közül mindössze kettő felelt meg a biztonsági kritériumoknak.  Még az olyan rácsos, masszív hordozó is elbukott a teszten, melyről valóban azt hinnénk, hogy biztonságot nyújt egy baleset során.

A kutatás konklúziója

Az autós kisállat hordozók gyártóit nem kötelezik tesztre és nem is létezik olyan egységes tesztelési módszer, mely meghatározná a biztonság mértékét. Mint például a kocsiknál a törésteszt.  Így hiába állítja azt egy gyártó, hogy az ő terméke biztonságos, ez mindig szubjektív tényeken alapul. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni, elolvasni a teszteket, tapasztalatokat és ehhez mérten választani a legjobbat. Ez nem csak a hordozókra vonatkozik, hanem minden más felszerelésre is. A CPS eredményeit  ITT és ITT tudjátok elolvasni angolul. A tesztről készült videót pedig itt látjátok:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/Cover: CPA

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...