Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyás segélyláncot indít a ZöldEb a karantén idejére

A kutyások a koronavírus miatt elrendelt korlátozó időszakban sem hagyják magukra egymást: a ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület vállalta fel azt a kihívásokkal teli feladatot, hogy segélyvonalukkal összekötik a karanténba vagy kórházba került gazdikat és a segítő szándékú önkénteseket. Így remélhetően egyetlen kutya sem marad majd magára ellátás nélkül.

A COVID-19 vírus okozta káoszban egészen új helyzetekhez kell alkalmazkodnunk, ami a kutyatulajdonosokat is érinti – nekik azonban más nehézséggel is szembe kell nézniük: mindent meg kell tervezniük arra az esetre, ha a vírus miatt karanténba vagy ami még rosszabb, kórházba kerülnek. Ez sajnos nem abban merül ki, hogy a gazdik kevesebbet mennek utcára sétálni vagy extra zsák tápot állítanak be a kamrába.

Sokakban azonnal körvonalazódott a probléma súlya: ha valamiért teljes vesztegzár alá kerül valaki, onnantól kezdve ténylegesen nem léphet ki otthonából, így kutyáját sem tudja sétára vinni, ami egy lakásban gyorsan megoldhatatlan fejtörést okoz. Az azonnali kórház végképp ellehetetleníti a kutyatulajdonosokat, ezzel az eshetőséggel pedig sajnos mostanra bármelyikünknek számolnia kell – nemre, korra, egészségi állapotra való tekintet nélkül.

Ebben a szokatlan helyzetben próbál a ZöldEb Egyesület együttműködést kialakítani az elérhető önkéntesek és a bajba jutott kutyások között. Bárki jelentkezhet a segélyvonalon, akinek szüksége van segítségre kedvence ellátásában, sétáltatásában, szállításában, megőrzésében, vagy tud valakiről, aki rászorul az ilyen segítségre. Az egyesülethez már számos önkéntes csatlakozott szerte az országból, aki tud sétáltatást, szállítást vállalni, vagy akár ideiglenesen magához tud venni magára maradt állatot.

Ha nem megoldható, hogy egy családtag vagy közeli barát siessen az egyedül maradt kutya segítségére, érdemes előre megismerkedni és megállapodást kötni az egyik önkéntessel, hogy mindenképp legyen gazdi-utánpótlás. A szervezet abban is segít, melyek azok a nélkülözhetetlen tárgyak, kiegészítők és adatok, amelyeket feltétlenül összekészítve kell tartani arra az esetre, ha hirtelen kórházi elkülönítőbe kerülnénk. Ilyen a póráz, szájkosár, oltási könyv, 2-3 heti élelem adagolási instrukciókkal, 2-3 heti gyógyszer, ha van, napirend, az állatorvos elérhetősége valamint egy nyilatkozat, amit a gazdi és az ideiglenes segítő is aláír.

A ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület egyéb hasznos információval is igyekszik megnyugtatni az aggódó gazdikat. Arról is tájékoztatta követőit, hogy a koronavírus nem veszélyes az ebekre nézve, így sem elkapni, sem az embert tovább fertőzni nem tudják. Ezzel akarják elejét venni annak a tömeges viselkedésnek, hogy a gazdik a fertőzéstől félve kedvenceiket esetleg menhelyre adják.

Aki úgy érzi, szüksége van segítségre, vagy épp lehetősége van segíteni, az az alábbi elérhetőségeken tud kapcsolatba lépni a szervezettel.

ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület

Telefon: + 36 21 262 00 44

E-mail: [email protected]

Facebook: facebook.com/zoldsegely

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...