Magyar tudósok bizonyították, a kutya érzékeli az infravörös sugárzást

Az ELTE Etológia Tanszék és a svédországi Lund Egyetem kutatói egy közösen végzett kísérletsorozatban fedezték fel, hogy a kutyák orrtükre érzékeli az infravörös sugárzást.

A kutyák tehát képesek melegvérű állatok testhőjét érzékelni olyan távolságból, melyet eddig még nem tudtunk.  Két különböző kísérlettel bizonyították az állítást. Az egyikben arra trenírozták a kutyát, hogy két tárgy közül a melegebbet válasszák. MRI vizsgálattal pedig kimutatták, hogy a kutyák agyának mely része mutat változást, aktivitást sugárzó hő hatására.  A kutatás arra próbál rávilágítani, hogy a ragadozó állatok hogyan érzékelik a prédát, amikor más érzékszervükre nem támaszkodhatnak.

Mi az orrtükör?

Az orrtükör az a szőrtelen, nedves bőrfelület az orr hegyén, mely a legtöbb emlős állatnál megfigyelhető. Az emlős orrtükör egy különös tulajdonsága, hogy ragadozóknál éber állapotban a hőmérséklete jelentősen alacsonyabb, mint más emlősöknél. Egy bizonyos vipera faj (gödörkésarcú) pontosabban csap le áldozatára, ha az infravörös sugárzást észlelő szerve hidegebb. Ez a megfigyelés adta az ötletet a tanulmányhoz, miszerint a kutyák jól ismert ’hideg’, nedves orra is képes lehet infravörös sugárzás érzékelésére.

Tesztelés

A két tárgy közül a melegebb választására trenírozott kutyák kísérletét a svédországi Lund Egyetemen végezték el. Az egyik tárgy kb. 31 °C, míg a másik szobahőmérsékletű volt, a két tárgy sem szagában, sem külalakjában nem különbözött egymástól, így az állatok csak a tárgyak által kibocsátott infravörös sugárzás alapján tudtak különbséget tenni köztük. A kísérletben részt vevő kutyák mind sikeresen teljesítették a feladatot, ráadásul a melegebb tárgyat sikerült olyan távolságból kiválasztaniuk, mely alátámasztja, hogy az érzékszerv egy vadászó állat számára hasznos információt szolgáltathat.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói pedig a funkcionális MRI vizsgálatokat végezték el.  A tesztek során két, különböző hőmérsékletű tárgyat helyeztek a kutyák orra elé egy távolságra, és azt figyelték, hogy van-e olyan agyterület, mely fokozottabb aktivitást mutat a melegebb, mint a hidegebb (szobahőmérsékletű) tárgyra. Az eredmények azt mutatták, hogy az érzőrendszer egyik agykérgi területe, a bal agyfélteke szomatoszenzoros asszociációs kérgének egy olyan része, mely elsősorban az orr tájékáról fogad bejövő ingereket, nagyobb aktivitást mutat, ha a kutyák elé a melegebb tárgyat helyezik, mint ha a hidegebbet.

Bálint Anna posztdoktor kutató, a tanulmány első szerzője így nyilatkozott:

„A két kísérlet eredménye azt mutatja, hogy a kutyák valóban képesek emlősállatok sugárzó testhőjének érzékelésére, sőt az ingerre képesek irányított viselkedési választ adni, azaz detektálni a jel forrását. Mivel az újonnan felfedezett érzékszerv pontos működési mechanizmusa nem ismert, elképzelhető, hogy eddig nem dokumentált molekuláris folyamatok állnak az érzékelés hátterében”

A kutatást bemutató videót itt nézhetitek meg:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia 

Fotó: Bálint Anna

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...