Anthrax -szal a húgyhólyagrák ellen

A hírhedt toxin jelentheti a megoldást egy halálos betegségre?

Félelmetes ellenség

Úgy látszik, néha a halálos ellenségekből lesz a legjobb szövetséges. A legújabb vizsgálatokban ugyanis eredményes a hírhedt anthrax méreg felhasználása a húgyhólyagrák kezelésében.

Az anthrax betegséget egy baktérium, a Bacillus anthracis okozza. A fertőzést követően a bőr kisebesedik, fekélyek jelennek meg, majd tüdőgyulladás, izom- és mellkasi fájdalom jelentkeznek. Az anthrax fertőzés halálos, a kórokozót biológiai fegyverként is használják.

Sürgető probléma

A húgyhólyagrák az Amerikai Egyesült Államokban 2019-ben több, mint 17 000 halálos áldozatot követelt. Az áttétképződés miatt az egyik legrosszabb túlélési statisztikájú ráktípus kezelése ráadásul rendkívül költséges. Bár létezik a kiújulási esélyt csökkentő immunoterápiás megoldás, a szükséges hatóanyag jelenleg nehezen beszerezhető. Ez a helyzet indította a kutatókat abba az irányba, hogy más megoldást keressenek.

Többek között az Indianai Egyetem, a Harvard és az MIT kutatói összefogtak, és úgy tűnik, sikerült olyan megoldást találniuk. Módosított anthrax toxint juttatnak a rákos sejtbe, ezzel arra kényszerítve, hogy belülről pusztítsa el önmagát (apoptózis). A módosított toxinnak az egészséges sejtekre nincs hatása.

Egyelőre kutyákon segít

A laboratóriumi kísérletek ígéretesek voltak, ezért a kutatók olyan önkénteseket kerestek, akiknek a kutyái végzetes húgyhólyagdaganattól szenvedtek, és a többi ismert terápia nem bizonyult hatásosnak. Hat kutyán próbálták ki élesben a terápiát. Katéteren keresztül a húgyhólyagba juttatták az anyagot, ahol az kifejtette hatását. 2-5 dózis bevitele után a daganat 30%-os csökkenését figyelték meg.

Az eredmények biztatóak, ezért a terápia mind kutyákon, mind embereken alkalmazva áttörést hozhat a húgyhólyagrák gyógyításában.

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Kép: pexels.

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...