Saját KB bal
Saját KB jobb
Baby Wombat

A bozóttűzből mentett állatok nagy része nem lesz képes visszatérni a vadonba

Az ausztrál állatvédők és rehabilitációs központokat működtető orvosok szerint az ausztrál bozóttűzből mentett állatok nagy része hosszas ápolás után sem lesz képes visszatérni a vadonba.

Az ausztrál bozóttűzből nem csak koalákat mentenek tucat számra, az alábbi képen egy wombat látható, akit megmentői Wandának nevezetek el. Wandát szinte eszméletlenül találták, a tűzből egy aszfaltos útig tudott kimenekülni, ott összeesett és nem tudott továbbmenni.

Wanda, a wombat

Joan Reid, a Sydney Wildlife Rescue alapítójának elmondása szerint Wanda most már sokkal jobban van, de amikor megtalálták, nem sok esélye volt a túlélésre. A tűzben megégtek a légutai és tüdeje is jelentősen károsodott.  

Nincs hova menniük

Wanda csak egy a több tízezer állat közül, akik csodával határos módon életben maradtak és szépen gyógyulgatnak. Ezek az állatok azonban hiába gyógyulnak fel, nem lesz hova menniük, amikor elmúlik a veszély. Élőhelyük szinte teljesen elpusztult a bozóttüzekben, a terület rehabilitációja pedig még nagyon sok időt vesz igénybe. Hiába erősödnek meg, ha visszaengedik őket a természetbe, nem fognak vizet és élelmet találni, tehát rövid időn belül elpusztulnának. Nem csak a növényvilág újraéledését kell megvárni, az egész ökoszisztémának fel kell állnia újra, hogy az állatok biztonságban hazatérhessenek. Ez legalább fél évet vesz igénybe, de az is lehet, hogy ennél sokkal többet.

Milyen sokáig lehet egy vadállatot menhelyen tartani?

Ez elsősorban az állatokat befogadó szervezetek és telepek működési  költségeinek fedezésén múlik. Ezeknek a menhelyeknek és rehabilitációs központoknak olyan mértékben megnövekedtek a költségeik, amit nagyon nehéz lekövetni. Központi, kormányzati támogatásra és rengeteg adományra van szükségük mindaddig, míg helyre nem áll a rend.  Csak hogy tisztában legyünk a költségekkel: a Sydney Wildlife Rescue 50 millió ausztrál dollár (1,2 milliárd forint) gyorssegélyt kapott a kormánytól és ez nem elég a folyamatos fenntartásra. Az emberek világszerte adományoznak a szervezetnek, mely órási segítség most nekik és az ott élő, túlélő állatoknak. 

baby wombat
Baby Wombat
Mikor jön helyre az ökoszisztéma?

A legújabb becslések szerint több mint egy milliárd állat pusztult el a tűzben, csak Victoria államban. Van olyan állatfaj, melynek élőhelye 90%-ban elpusztult – itt elképzelhető, hogy soha nem lesz semmi a régi és az itt élő állatokat komolyan fenyegeti a kipusztulás veszélye. Azok a fajok, melyek 30-40 %-ban veszítették el élőhelyeiket, sokkal nagyobb eséllyel fognak egy-két éven belül újra teljes életet élni eredeti élőhelyükön. Ehhez azonban még sokáig kell menhelyen, farmokon és kórházakban rehabilitálódniuk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: abcnet.hu

Fotók: ABC News/Stephen Stockwell

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...