Saját KB bal
Saját KB jobb

Bozóttűz Ausztráliában: NEM gyújtogatók okozták!

Míg sokezer önkéntes, tűzoltó és állatmentő hetek óta erejét megfeszítve dolgozik, hogy megállítsák az Ausztrália egyre nagyobb területén pusztító erdőtüzet, vannak, akiknek nincs jobb dolga, mint álhíreket kreálni.

Valószínűtlen, hogy két tucat gyújtogató felelőssége lenne a bozóttűz – írja egy erdőtűz-szakértő tudós állítására hivatkozva honlapján az NBC hírportál.

Mi történt valójában?

Arra reflektáltak, hogy pár napja felreppent a hír, miszerint gyújtogatókat vettek őrizetbe, akiket nagy valószínűséggel teljes felelősség terhel az ausztrál bozóttűz fellángolásáért. Tény, hogy Új-Dél-Wales Államban gyújtogatás vádjával letartóztattak 24 embert, de az az állítás, miszerint az ő tevékenységük eredményeként tört ki az elmúlt évtizedek egyik legpusztítóbb katasztrófája minden alapot nélkülöz.

Sajnos az álhír futótűzként terjedt el az interneten, elsősorban a közösségi médiafelületeken, a klímaváltozás tagadói ugyanis előszeretettel osztották meg Twitteren és Facebookon. Ezzel sajnos sokakban azt a téves elképzelést erősítik, miszerint a klímaváltozás nem a jelenünk realitása.

Miért károsak az álhírek?

Sajnos azzal, hogy bizonyos befolyásos személyek, politikusok és üzletemberek, a pillanatnyi érdekeiket veszik figyelembe, és nem hozzák meg azokat a döntéseket, amelyekkel megállítható lenne a klímakatasztrófa, jóval nagyobb teher hárul azokra, akik tesznek és változtatnak. Tisztességtelennek tűnik, hogy anyagi profit érdekében olyan üzleti gyakorlatot tartanak fenn, amellyel már most milliókat taszítanak pusztulásba, és amelyeknek rövidtávú következményei az egész bolygónk élővilágát, a mostani életformánkat és értékeinket veszélyeztetik.

Becslések szerint eddig 1 milliárd állat pusztult el a mostani ausztrál erdőtűzben.

 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: NBC; Videó: CNN – youtube; Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...