A krefeldi állatkerti tűz okozói önként jelentkeztek a rendőrségen

Szilveszter éjjelén a krefeldi állatkert (Németország) majomháza porig égett, több mint 30 állat pusztult el a tragédiában.

A tűzet a rendőrség első vizsgálatai szerint égi lámpások okozták, melyet más néven szerencse lámpásnak is hívnak, egy kis mécsessel működő lampion.  Forgalomba hozatala és használata a tűzveszély miatt egész Németországban tilos.

A tragédiát valószínűleg 3 nő okozta, akik az állatkert mellett öt égi lámpást engedtek a magasba szilveszter éjjelén. Az ügyészség nyilatkozata szerint egy 60 éves nő és két felnőtt lánya önként jelentkeztek a rendőrségen.  Gondatlan gyújtogatás miatt akár 5 év börtönt és kiszabhat rájuk a német bíróság.

Nem tudtak a tilalomról

Gert Hoppman, a krefeldi rendőrség szóvivője  sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a vizsgálat során a tettesek elmondása szerint az égi lámpásokat online vásárolták és nem tudtak arról, hogy tilos a használatuk. Az öt lámpásból négyet megtaláltak nem messze az állatkerttől, az ötödik lámpa elégett.  A rendőrség munkatársai jelenleg is a tűz rekonstruálásán dolgoznak, hogy megtudják annak pontos keletkezését és gyors terjedésének okát.  Hoppman azt is elmondta hogy a legtöbb állat füstmérgezésben halt meg.

Pénteken újra nyit az állatkert

A leégett épületet nem lehetett megmenteni, teljes bontásra kerül. Az állatkert pénteken újra megnyitja kapuit a látogatóknak.  A krefeldi lakosságtól és önkéntes szervezetektől rengeteg felajánlás érkezett az állatkertnek, de sajnos a borzalmas tragédiát és veszteséget semmi nem fogja tudni pótolni.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: zeit.de

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...