Saját KB bal
Saját KB jobb

Miket vegyünk figyelembe, mikor karikagyűrűt választunk?

A karikagyűrű nem csak ezért nagyon fontos a jegyespár számára, mert egy életen keresztül fogja viselni, hanem azért, mert ez szimbolizálja az összetartozásukat és a szerelmük végtelenségét. Éppen ezért nagy hangsúlyt kell fektetni ennek a fontos ékszernek a kiválasztására. 

A karikagyűrű története pár mondatban

A karikagyűrű viselése egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, amikor az egyik fáraó egy kör alakú ékszerrel ajándékozta meg jövendőbelijét. Ez hamar elterjedt Rómában is, bár a 13. századig csak a nők viselték a kezükön a karikagyűrűt. Eleinte papírból vagy kevésbé tartós dolgokból készült ez a fontos karika, de idővel rájöttek, hogy erre más, strapabíró anyagot kell keresniük. Készült így elefántcsontból, vasból, majd később nemesfémekből. 

A karikagyűrű, vagy másnéven jegygyűrű nem összetévesztendő az eljegyzési gyűrűvel, amivel a reménybeli vőlegény megkéri kedvese kezét. A karikagyűrűt az ifjú pár az esküvői szertartáson húzza egymás ujjára, ami végül a jobb kéz gyűrűsujján kapja meg végső helyét. Ez azért nagyon fontos, mert eljegyzéskor a gyűrű a bal kéz gyűrűsujjára kerül, mivel úgy tartották, hogy innen egy közvetlen ér vezet a szívbe. 

A karikagyűrű anyaga

Az, hogy miből készül a karikagyűrű, az teljességgel a jegyespárra van bízva, de a legnépszerűbb még még mindig az arany. Persze míg régen csak a sárga arany volt hivatott a szerelem kifejezésére, addig ma már merőben mások a trendek. Mivel egyre több ember él valamilyen allergiával, így nekik is meg kellett találni a tökéletes megoldást. Maga az arany nem allergizál, de a fémek, amikkel ötvözik, kiválthatnak allergiás reakciókat. Éppen ezért a palládium, a platina és a titán olyan anyagok, amik antiallergének, így mindenkinek tökéletes választást nyújtanak. A titánból készült gyűrű különösen jó választás azoknak, akik fokozott igénybevételnek teszik ki a kezüket és ezáltal a gyűrűt is. 

Ettől függetlenül még mindig a legkedveltebb választás az arany, ami ma már több árnyalatban elérhető. 

A karikagyűrű színei

Maga az arany, mint nemesfém sárga. A különböző fémekkel való ötvözés során éri el a különböző színárnyalatokat. A fehér arany és a vörös arany ma már majdnem olyan népszerű, mint a hagyományos sárga. Sőt, előszeretettel kombinálják a párok a különböző színeket egy gyűrűn belül. Érdemes tudni, hogy a 14 karátos aranygyűrű strapabíróbb és keményebb, mint a 24 karátos, ami bár értékesebb, de valamivel sérülékenyebb is.

Míg a férfiak az egyszerűbb, letisztultabb vonalakat kedvelik, addig a nők előszeretettel tetetnek bele köveket. 

Az, hogy kinek milyen az ideális karikagyűrű, az maximálisan személyfüggő, így időben el kell kezdeni a válogatást, hogy megtaláljátok a tökéletes jegygyűrűt.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...