Saját KB bal
Saját KB jobb

Több mint 30 állat pusztult el az égi lámpás okozta állatkerti tűzben

Két csimpánz élte csak túl azt a borzalmas tragédiát, amely az év utolsó napján történt Németországban, a krefeldi állatkertben.

Január elsejére virradó éjszaka leégett a krefeldi állatkert majom- és trópusi háza, több mint 30 állat pusztult el a tűzben, esélyük sem volt a menekülésre. Az eddigi vizsgálatok alapján a rendőrség arra gyanakszik, hogy égi lámpások okozták balesetet. Az állatkert ma hajnalban jelentette be a sokkoló hírt Facebook oldalán. A 2000 négyzetméteres épületben szinte az összes állat meghalt, köztük 8 nagymajom is. Wolfgang Dreßen igazgató megtörten beszélt a ma délutáni sajtótájékoztatón arról, hogy két csimpánzt sikerült megmenteni, így a jelen állás szerint ők az egyedüli túlélői a tűzvésznek.

Nem csak majmok éltek a trópusi házban

Az 1975-ben épült majomház teljes szerkezete a tűz martalékává vált. Az orangutánok, csimpánzok és gorillák mellett rágcsálók, mormoták, denevérek és madarak is bent égtek a házban. Belegondolni is bénító, hogy az állatoknak semmilyen menekülési útvonaluk nem volt, esélyük sem volt a túlélésre a gondosan bezárt házból, elevenen elégtek, megfulladtak a tűzben.

A külső kifutón élő gorillák túlélték

A tűz szerencsére nem érte el a gorillakertet, ahol egy hét tagú nyugati síkvidéki gorilla család él, így ők megmenekültek. A tűzoltókat 00:38-kor, nem sokkal éjfél után riasztották járókelők, akik pár perc alatt a helyszínre érkeztek. Ekkor azonban a majomház már menthetetlen volt, csak a tűz továbbterjedését tudták megakadályozni.

Égi lámpások okozhatták a balesetet

A szerencselámpás, vagy égi lámpás egy kis mécsessel működő lampion. A mécses meggyújtása után a lampion a magasba száll és irányíthatatlan lesz. Az égi lámpások tehát tűzvédelmi szempontból nyílt lánggal működő kis hőlégballonok, emberi irányítás nélkül. Használatuk és kereskedelmi forgalomba hozataluk egész Németországban tilos.  Hazánkban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a fokozott balesetveszély miatt 2011-ben ideiglenesen betiltotta, de bizonyos rögzíthető kivitelezésű lámpák ma már újra forgalomba hozhatók.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: zeit.de
Fotó: bild.de
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...