express.co.uk

Rejtélyes betegségben halnak meg kutyák Norvégiában

Egyre nagyobb a pánik és a félelem Norvégiában, ahol hetek óta egy rejtélyes betegségben halnak meg kutyák.

A norvég élelmiszer-biztonsági hatóság tette közzé az első adatokat arról, hogy több mint 40 kutya került életveszélyes állapotba egy ismeretlen rejtélyes betegség miatt, mely ijesztő véres hányással és hasmenéssel jár. A gyors lefolyású betegséget a legtöbb kutya nem éli túl.

Az első esetek a fővárosban, Oslo-ban jelentkeztek, de nem sokkal később további 13 városból számoltak be az orvosok hasonló esetekről.  Egyelőre nem sikerült megállapítani a rejtélyes betegség okát és a boncolások sem vezettek eredményre.

A svéd sajtó tovább keltette a pánikot, amikor arról számolt be, hogy náluk is megjelent a betegség, miután egy kiállításon több norvég kutya is részt vett.

A legfrissebb adatok szerint eddig már 26 kutya esett áldozatul a titokzatos kórnak. Járványra utaló adatokat nem találtak, így tovább vizsgálódnak az illetékes hatóságok. Előfordulhat, hogy valamilyen környezeti tényező vagy szezonális betegség okozza és a kutyák állapotát, életkorát, tartási körülményeit is vizsgálják. Azt sem állapították meg egyértelműen ezidáig, hogy kutyák terjesztik egymás között a betegséget, vagy más állat, esetleg ember is lehet hordozó. További érdekes kérdés, hogy mely kutyák betegszenek meg például egy falkán belül és hogy lehet, hogy egyesek igen, mások nem.

A MEOE (Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetsége) és több külföldi tenyésztő szervezet is figyelmeztette a tenyésztőket és kutya tulajdonosokat, hogy ne utazzanak Norvégiába. A norvég  kutyakiállítások elmaradnak, nemzetközi kiállításokra pedig nem fogadnak norvég nevezőket.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: bbc.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...