Orvosszakértői keresőkutyák segítenek a maradványok felkutatásában

Köztudott, hogy a kutyák könnyen kiszagolják a csontokat, de az Amerikai Egyesült Államokban működő Institute for Canine Forensics (ICF; magyarul kb. kutya orvosszakértői intézet) által képzett keresőkutyák teljesen más szinten működnek. Egy természeti katasztrófa után először a túlélők felkutatása a legfontosabb, ebben a szakaszban érkeznek a helyszínre a kutató-mentő szolgálatok és a speciálisan kiképzett kutyák, akik a romok alatt rekedt emberek mentésében segítenek. Amikor már nincs esély rá, hogy túlélőkre bukkanjanak, akkor a holttestek megtalálására kiképzett kutyák veszik át a terepet. Az orvosszakértői keresőkutyák feladata viszont nem a tragédia során életüket vesztett emberek felkutatása, hanem a túlélők számára mindennél fontosabb tárgyi tulajdonuk, a szeretteik hamvainak a megtalálása.

Az éghajlatváltozás, az egyre forróbb és szárazabb időjárás miatt Kaliforniában minden eddiginél gyakrabban és nagyobb erővel pusztítanak az erdőtüzek. A 2018-as szezonban 8 527 erdőtűz lángolt az államban, melyek összesen 2 millió hektárnyi erdőt emésztettek fel, és 16 000 épületet, többségében lakóingatlanokat, égettek hamuvá. Erdőtűz esetén a lakosságnak gyakran szó szerint csak percei vannak rá, hogy elhagyják az otthonukat és meneküljenek, ezért esélyük sincsen bármit is magukkal vinni vagy kimenteni. Az intenzíven égő erdőtűznek hihetetlenül pusztító ereje van: a lángok több, mint 800°C-on izzanak. Ez a hőmérséklet elég ahhoz, hogy a legtöbb fémet megolvassza, a szerves anyagokat pedig hamuvá égesse. 

Ennek ellenére, az orvosszakértői keresőkutyák képesek arra, hogy kiszagolják az elhamvasztott maradványokat a hamuvá lett romhalmazban. A helyszínen dolgozó kutyák és felvezetőik lassan, centiméterről centiméterre vizsgálják át az egykori otthonok területét a hamvak után kutatva. A kutyák leüléssel jelzik, ha találtak valamit, majd ezután egy másik kutyával is átvizsgálják a területet, és ha mindketten jeleznek, akkor elkezdődik a hamu alapos átvizsgálása. Az avatott szemek szín és állag alapján meg tudják különböztetni a hamvasztott maradványokat az egyéb hamutól, így az otthonukat elvesztett túlélők visszakaphatják a szeretteik hamvait. 

A speciálisan kiképzett kutyák eredményességét 90% körülire becsülik, ami elképesztő eredmény, mivel gyakorlatilag hamuból hamut kell kiszagolniuk. A kutyák számára azonban mégis van különbség, és ez a hamvasztási folyamattal magyarázható. A hamvasztás során a holttestet a krematóriumban nagyon magas hőmérsékleten égetik el, de a csontok nem hamvadnak el, hanem porrá őrlik őket, és ezt a szürkés-fehér színű homogén port egy kis fém azonosító bilétával együtt juttatják vissza a hozzátartozóknak. Ez a kevés porrá őrölt csont elég, hogy nyomra vezesse az érzékeny orrú keresőkutyákat. 

Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; Indexkép: Pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...