Saját KB bal
Saját KB jobb
wagwalking.com

Vajon a kutyának is jó, ha velünk alszik egy ágyban?

Sok olyan kérdés van, mely megosztja a kutyás társadalmat, de az ágyban alvás vagy nem alvás bizonyára az elsők között van.

Itt is rengetegszer foglalkoztunk már a témával, bemutattuk kutatások eredményét, az együtt alvás pszichés és fizikai – általában – jótékony hatásait az emberre. Elvétve akad olyan gazdi, aki ne szeretne néha összebújni kutyájával, együtt szuszogni és pihenni vele. Azt is tudjuk már, hogy egy megfelelően tisztán tartott kutya semmilyen veszéllyel nincs az emberre, sőt a kutya közelsége kifejezetten jót tesz nagyon sok rosszul alvó gazdinak.

Arról viszont ritkábban esik szó, hogy a kutya szempontjából mennyire jó ötlet, ha velünk alszik az ágyban, milyen hatással van ez a magatartására, a viselkedésére és mennyire hat ez ki a mindennapi életünkre.

A témáról Karay Zoltán kérdeztük, aki problémás kutyák trenírozásával foglakozik és munkája során sokszor felteszik neki a kérdést: aludhat velem az ágyamban a kutyám?

El kell, hogy szomorítsam az együtt alvást pártolókat, a kutyatréner válasza erre a kérdésre egy határozott NEM.

Meg is magyarázzuk, hogy miért.

Miért akarnak a kutyák velünk aludni? 

A természetben élő kutyák általában ásnak maguknak egy gödröt, vagy elbújnak egy bokor alá és ott húzzák meg magukat. Nem ritka, hogy a hidegebb estéken összebújva alszanak, ezzel is szinten tartva a test hőmérsékletüket. Ez az ő világukban, a természetben teljesen rendben van. Éppen ezért a legtöbb kölyök az ösztönéből adódóan, mindenáron fel akar kéredzkedni hozzánk, ugyanis szüksége van a biztonságot nyújtó falkára. Elhatározzuk, hogy csak egy-két hétig engedjük fel magunkhoz, de amelyik kutya egyszer megszokta a jót, onnantól nagyon nehéz róla lenevelni. Ezért az a legjobb, ha az első perctől kezdve megtiltjuk neki és rávezetjük, hogy a saját helyén töltse az éjszakát. Ez lehet a fekhelye, egy pokróc az ágyunk mellett, akár egy távolabbi box, a lényeg, hogy megtanuljon már fiatal korban önállósulni.

Ha természetben összebújva alszanak, akkor velünk miért nem tehetik ezt meg? 

A kutyák háziasításával humán szabályok is érvénybe léptek az életük során és ezekhez alkalmazkodniuk kell, különben nem tudnak beilleszkedni, érvényesülni, mindemellett viselkedés zavarok is előjöhetnek. Ilyen például, hogy a kutyák ugrálnak egymásra, de ránk nem szabad. Egymással húznak botot, kötelet, de velünk nem javasolt. A kutyák egymásra moroghatnak, de ezt velünk szemben nem tehetik, és így tovább.

Ha kedvencünket beengedjük az ágyunkba, akkor azzal máris hatalmat nyer, ugyanis ő fogja eldönteni, hogy ezt mikor teheti meg. Nem beszélve az éjszakai mászkálásról, a gazda kitúrásáról, ezzel figyelmen kívül hagyja a személyes terünk tiszteletét. Már pedig a személyes tér tisztelete, a kutyák világában meghatározó dolog.

Hogyan és mikor bújjunk össze kutyánkkal?

Bármikor, csak ne a saját ágyunkba tegyük. Inkább mi feküdjünk le hozzá a szőnyegre, esetleg egy kanapén tévézhetünk együtt is, de mindig mi szabjuk a határokat. Mi mondjuk meg, hogy mikor jöhet fel és azt is, hogy mikor menjen le. Ha leküldjük, neki első szóra le kell ugrania és csak akkor jöhet fel újra, ha erre engedélyt kap. Ha kedvencünk jelzi felénk ugatással, szemkontaktussal, hogy fel szeretne jönni, akkor semmiképp se engedjük meg, ugyanis ezzel az ő akarata érvényesülne és így ő irányítana minket. Ebben az esetben küldjük a helyére, majd ha ,,lemondott” róla, akkor hívjuk fel magunkhoz. Ezzel máris mi szabtuk a szabályokat és kedvencünk ennek fog majd megfelelni.

Karay Zoltán

Bohata Krisztina (Kutyabarát.hu)

Fotók: wagwalking.com, mnn.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...