Tiszafüred is nyitott a kutyások felé

2018-ban egyedülálló kezdeményezéssel rukkolt elő Tiszafüred városa: az ország keleti régiójában elsőként jelölt ki kutyabarát fürdőhelyet. Az önkormányzat testületi döntése alapján a Mancsos Pancsoló névre keresztelt terület 2018. májusától látogatható kutyával érkezőknek. A város a hatékony üzemeltetés és kommunikáció érdekében együttműködési megállapodást is kötött a Kutyabarát.hu csapatával még 2018-ban.

Az egyik legnagyobb – kutyások által támasztott – igényre adott alternatívát Tiszafüred vezetése: kutyabarát fürdőhelyet jelölt ki településén. Ezzel a kezdeményezéssel nemcsak a Tisza-tó, hanem az ország keleti régiójának is egyedülálló turisztikai attrakcióját valósították meg. A kijelölt partszakasz a  szabadstrand és a  Morotva Kerékpáros Pihenőpark között található, a kutyások részére tábla jelzi a kutyás fürdőhelyet. A Mancsos Pancsoló hatalmas sikernek örvendett már 2018 nyarán is, sok környékbeli és ideutazó gazdi töltötte itt hétvégéjét, vakációját kutyája társaságában. Az önkormányzat és a Kutyabarát.hu együttműködése kapcsán jóhangulatú, sokakat megmozgató kutyás rendezvény is volt már a fürdetőhelyen.

Tiszafüred nagyot nőtt a kutyások szemében: az ország keleti régiójában elsőként ismerte fel, hogy érdemes nyitni a kutyások felé, és ezt egy nagy lépéssel meg is tette. Ezzel egyértelműen nő a település idegenforgalma, színesíti a szolgáltatásait a város, és nem utolsósorban népszerűsíti a felelős kutyatartást is.

Ujvári Imrével, Tiszafüred polgármesterével beszélgettünk a kutyások által üdvözölt döntésről, a kutyabarát turizmusról és a város további terveiről.

  • Kutyabarát.hu: Miért döntött úgy Tiszafüred város, hogy kutyabarát fürdőhelyet jelöl ki?
  • Ujvári Imre: Nagy igény volt már erre. A városban is sok kutyatartó van és egyre több turista jön kedvencével a Tisza-tóhoz, egyre több a kutyabarát szálláshely, étterem, de még nem volt külön fürdőhely a négylábúak számára. Ez gyakran vezetett konfliktushoz az emberek által használt szabad vízi strandon. Ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy kijelöl erre a célra egy partszakaszt.
  • Milyen munkálatok és mennyi idő előzte meg ennek a kialakítását?
  • Felvettük a  kapcsolatot az illetékes hatóságokkal (Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal, ÁNTSZ-szel) és állásfoglalást kértünk. A szükséges engedélyek beszerzése után 1-2 hónap leforgása alatt kitisztítottuk a partszakaszt és a vízfelületet a növényektől. Magyar és idegen nyelvű tájékoztató táblákat, utcabútorokat, kutyapiszok-gyűjtőedényeket helyeztünk el. Néhány játékelemből álló agility pályát is kialakítottunk. A fürdőhely használatát külön házirend szabályozza.
  • Milyen visszajelzések érkeztek a fürdetőhely kialakítása kapcsán?
  • Rengeteg pozitív visszajelzés érkezett már a kezdeti időszakban is a gyönyörű természeti környezetről, hogy nagy terület áll rendelkezésre és sokan elférnek egyszerre. A partról befelé haladva a víz fokozatosan mélyül, így biztonságosan használható. A fürdőhely jól el van különítve az emberek által használt partszakasztól. A közelben vannak éttermek és egy biciklis pihenőpark, ahol ivóvíz és szociális helyiség is rendelkezésre áll. Egyedüli negatívumként hozták fel az állandóan felnövő vízi növényzetet, amely folyamatos karbantartást igényel.
  • Vannak-e esetleg további tervek, célkitűzések a városban a kutyabarát turizmus fellendítése érdekében?
  • Szeretnénk még több kutyapiszok-gyűjtőedényt elhelyezni a turisztikailag frekventáltabb városrészeken, igény szerint kutyafuttatót kialakítani, bővíteni a most még kezdetleges agility pályát és árnyékolókat kihelyezni. Az idei évtől már a szomszédos kikötő bevonásával kutyás csónaktúrákat is szervezhetünk. Örömmel adnánk otthont minél több országos kutyatalálkozónak és rendezvénynek, hiszen kitűnőek a hely adottságai.
  • Tudjuk, hogy nagy kutyás vagy, lelkes állatvédő. Jelenleg hány kutyátok van, hogy kerültek hozzátok?
  • Van egy Berni pásztorunk és egy keverék szuka kutyánk. Ez utóbbit a városi gyepmesteri telepről fogadtuk örökbe, amikor megrendezésre került Tiszafüreden a „Fogadj örökbe a pályán” elnevezésű jótékonysági akció. Az országban első alkalommal nálunk fordult elő, hogy a focisták egy-egy kutyával vonultak fel a pályára a mérkőzés megkezdése előtt. A bemutatott állatok között volt, a most már Molly névre hallgató, fekete keverék kutyus is, aki azóta a családunkhoz tartozik. Ezzel a kezdeményezéssel is szerettük volna felhívni a figyelmet az állatvédelem és a felelős állattartás fontosságára. Itt azonban nem álltunk meg. 2019-ben már szerveztünk szemléletformáló programot is állatvédők bevonásával az egyik középiskolában, amit szeretnénk folytatni és kiterjeszteni más intézményekre is.

Az interjú teljes terjedelmében és először a Kutyabarát Magazin 2019. nyári számában jelent meg.

Fotók: Ujvári Imre és Kutyabarát.hu
(Kutyabarát.hu)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...