Saját KB bal
Saját KB jobb
peta.org

FRISS! A barcelonai állatkertben betiltották az állatok fogságban való tenyésztését

Barcelona város tanácsa megszavazta a barcelonai állatkert alapszabályának módosítását és ezzel alapjaiban változtatja meg annak tenyésztési programját.

A legfontosabb döntés az, hogy az állatkertben csak akkor engedélyezik bármely egyed tenyésztését, ha az utódokat szabadon engedik, tehát betiltják a fogságban való tenyésztést. Nem születhetnek úgy utódok, hogy azok is fogságban éljék le az életüket.  

„Azt szeretnénk elérni, hogy csak olyan faj esetében történjen szaporítás, mely a környezet-és állatvédelmi, fajfenntartási célokat szolgálja, nem azt, hogy még több állat éljen ketrecek mögött.” – nyilatkozta Leonardo Anselmi állatvédelmi aktivista az Associated Press-nek.

Óriási győzelem ez az állatok jogainak érvényesítésében, és ez csak egy intézkedés az új stratégiai terven belül.

Szakértőkből és tudósokból bizottságot állítanak fel, akik egy védelmi tervet fognak elkészíteni az állatkert összes lakójára vonatkozóan. Minden egyes állatot megvizsgálnak és amennyiben bármelyiket szabadon engedhetőnek találják, akkor visszaengedik a természetbe. Amennyiben úgy ítélik meg, hogy az adott állat nem szabadon engedhető, de jobb helyre van szüksége, akkor gondoskodnak arról, hogy megtalálják számára a legmegfelelőbb környezetet.

Hosszú távú terveik szerint a barcelonai állatkertet oktatási és kutatási központtá fogják átalakítani, és csak olyan állatok fognak az állatkertben élni, akik a vadonban, természetes élőhelyükön elpusztulnának.

Az állatkert vezetői és dolgozói viszont nem mindenben értenek egyet a döntéssel. Úgy gondolják, hogy a tenyésztési korlátozás miatt egyes kihalás szélén lévő ritka fajokat nem fognak tudni megmenteni.

Abban viszont mindenki egyetért, hogy az állatkerti látogatók az egzotikus, izgalmas vagy veszélyes állatok miatt jönnek elsősorban és a kevésbé izgalmas – bár esetleg kihalás szélén álló – fajok, nem érdeklik a látogatókat, ahogy az oktatás sem. Nagy kihívás tehát, hogy az állatkert megmaradjon egy izgalmas és érdekes programnak, de a hangsúly az állatok védelmén és az edukáción legyen.

Hajrá Barcelona, reméljük ez a precedens döntés lassan minden állatkertben és nagyvárosban követőkre talál!

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: care2.com
Fotó: peta.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...