Saját KB bal
Saját KB jobb

60 000 dollár kártérítést kapott a elhunyt kutya gazdája

Az amerikai Denise Swank 6 000 dollárt fizetett a kutyakiképzőnek, de alig két héttel a kutyaiskolába érkezést követően Gunnar, a németjuhász meghalt. Az halál oka hipertermia, azaz túlhevülés volt.

A körülményeket feltáró nyomozás során a rendőrség borzalmas körülményeket talált a kiképző telepen. A kutyákkal kegyetlenül bántak, és – a hivatalos jelentés szerint – nem állt rendelkezésükre elegendő ivóvíz, étel és megfelelő árnyékos hely sem. Gunnar fájdalmas szenvedése és halála megelőzhető lett volna, pusztán az emberi mulasztás és felelőtlenség okolható érte.

Gunnar gazdája, Denise Swank beperelte a kiképzőt szerződésszegésért és a kaliforniai állat-egészségügyi és biztonsági szabályok megsértéséért. A Napa megyei bíróság egyetértett a vádakkal, és 60 000 dollárt (körülbelül 17 millió forint) ítélt meg kártérítésként.

A kiképző nem jelent meg a bíróságon, és nem is válaszolt az őt ért vádakra. Az ítélethozatalt követően azt nyilatkozta, hogy fellebbezni fog, mivel ő semmi rosszat nem tett és nem érzi magát felelősnek Gunnar haláláért. A kártérítését összegét nem lesz egyszerű megkapni, mivel a vádlott a 6 000 dollár kiképzési díjat sem hajlandó visszatéríteni, bár Swank kérheti a tréner bérének befagyasztását és jelzálogot az ingatlanára.

A kiképzőnek és üzlettársának egyenként 8 állatkínzási ügyben kell majd bíróság elé állnia, mivel a nyomozás során még hét másik kutyát is találtak a létesítmény területén, aggasztó állapotban. A kiképző ráadásul más címen tartotta a kutyákat, mint amit a gazdinak megadott.

Egy kutya elvesztésének fájdalmát semmilyen kártérítés nem enyhítheti, de ez az ítélet talán megakadályozza, hogy ez a szörnyűség más kutyákkal is megtörténhessen. Sokáig a kutyákat csak tulajdonként kezelték, pénzbeli értéküket aszerint állapították meg, mennyibe kerül egy új kutya a régi helyett. (Tudjuk, hogy egyetlen kutya sem pótolható, de ez is érzékelteti a törvénykezés hozzáállását a kutyák megítéléséhez.) Reményre ad tehát okot ez az ítélet, mivel a bíróság nemcsak a kutya „pénzbeli értékét” vette figyelembe a kártérítés megállapításakor, hanem azt, hogy Gunnar milyen értéket képviselt a gazdája számára, illetve milyen érzelmi veszteséget, lelki törést és stresszt okozott Denise-nek Gunnar elvesztése.

Az Amerikai Egyesült Államokban a szenvedés – beleértve a sérüléseket, rossz bánásmódot és akár a haláleseteket is – nem egyedülálló a privát kutyakiképzők tevékenységében. Bár természetesen léteznek megbízható trénerek is, komoly kockázata van annak, ha nem a gazdi szeme láttára folyik a kiképzés. Számos gazdi lát jelentős javulást a kutya viselkedésében a kiképzést követően, de sokszor rájönnek, hogy ez valószínűleg rossz élményekkel is társul. A szakértők azt javasolják a gazdiknak, hogy legyenek nagyon körültekintőek és óvatosak, mielőtt panziós kutyakiképzést és trénert választanak.

Bujdosó-Szalay Adél / kutyabarát.hu
Forrás: The Bark
Képek: The Bark, @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...