Speciális kutyákkal tartják távol a medvéket a várostól

Észak-Kanada Carcross városát előszeretettel látogatják a grizzly medvék, mely mind a lakosságnak, mind a medvéknek nagyon veszélyes. Utóbbiaknak azért, mert ha betévedve a városba veszélyeztetik a lakosságot, úgy sajnos sok esetben nem marad más választás, mint a kilövésük.

Ezeket a szituációkat nagyon nehéz elkerülni, de most két biológus által vezetett kutyás program segítségével találtak megoldást a problémára. Lori Homstol és Clare Edwards a Wind River Bear intézettel karöltve kutyák segítségével tartják távol a medvéket a lakott területektől.

kutyabarat kutyabarát

Nem is akármilyen kutyákkal! A „karelian bear dog” vagyis a karéliai medvekutya egy finn fajta és már az 1600-as években használták őket Finnországban vadászatokra. A finn kennel klub 1935-ben vette fel hivatalosan a fajtát jegyzékébe. Nevük egykori őshazájukra, Karéliára utal, mely Finnország egyik tartománya. Ezek a rendkívül bátor, energikus és kiváló nyomkövető kutyák képesek megtalálni és elűzni a medvéket a számukra veszélyes helyekről úgy, hogy senkinek nem esik bántódása.

kutyabarat kutyabarát

A két biológus legutóbb 10 napot töltött Carcrossban, ahol kölyök és felnőtt medvéket is láttak a város közelében. A járőrözés során a kutyák már 100 méterről érzik a medve jelenlétét és azonnal jelzik  vezetőjüknek a póráz húzásával és testbeszéddel. Ilyen módon térképezik fel azokat a területeket, ahol a medvék több időt töltenek. A kutyák képesek arra, hogy a medvéket elűzzék az adott területekről, minél messzebb a várostól. Közben arról is gondoskodnak a kísérők, hogy az adott területeket megtisztítsák a szeméttől, ételmaradéktól, ami a medvéknek csábító ugyan, de sokszor káros lehet.

kutyabarat kutyabarát

Ismét egy csodálatos példa arra, hogy a kutyák milyen szolgálatra képesek az emberek és más állatok védelméért.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Wikipedia, 3milliondogs.com

Fotók: Dog Breeds List, 3milliondogs.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...