Saját KB bal
Saját KB jobb

Terápiás ló segíti a Bethesda Gyermekkórház kis betegeinek felépülését

Bár nem kutya, de a ló is ősidők óta társállatunk, és a fantasztikus előrelépés megérdemli, hogy hírt adjunk róla. Ez ugyanis egyedülálló Magyarországon, és a világ többi táján sem igazán elterjedt. Maga a lovas terápia régóta sikeres, de a kórházba behozni csodálatos nyitottságra utal.

 

Vertigo egy négyéves amerikai miniló. Vele ismerkedhettek meg a speciális lovasterápia bemutatóján a Bethesda Gyermekkórház rehabilitációs osztályán lévő kisbetegek.

A Népszava információi szerint az amerikai minilovat már két hónapja alkalmazza a Bethesda Gyermekkórház súlyos betegek kezeléséhez. A szakemberek szerint a speciális lovasterápia bámulatos hatással van a rehabilitációs és neurológiai osztályon fekvőkre. 

Velkey György főigazgató a portálnak elismerte: tabut döntöttek le azzal, hogy a minilovat bevonták a terápiás foglalkozásokba. Minden élményterápia új lehetősége a gyógyulásra, azonban ezek finanszírozása nem tartozik bele az alapellátásba. Egyelőre önkéntes alapon segít a terapeuta a kis betegeken, így a kórház most olyan támogatások után néz, ami megvalósíthatja a klasszikus gyógyításon túlmutató módszer életben tartását.

Dr. Hegyi Márta, gyermekneurológus a Népszavának elmondta: szerinte a mozgássérült gyermekeknél nagyon fontos, hogy a gyermek saját motivációját helyettesíti a miniló, például a lebénult kezével simogassa vagy szagoltassa a tenyerét. A kómában fekvő gyerekeknél más hatást fejt ki a ló. Ők az újszülött szintjén vannak, így csak az egyszerű érzékeléseket tudják felfogni: anyja melege, anyatej illata, bőr érintése, ringatás élménye. A terápiás ló nyugodt szuszogása, illata, meleg orra, szőrének érintése elemi élményt jelent. A kevésbé súlyos beteg gyermekek a gyógyulni akaráshoz új lelkierő, pozitív energiát kapnak a ló közelében.

A ló állategészségügyi és higiéniai szempontból kifogástalan állapotban, speciális pottyantós zsákkal jelenik meg az adott kórházi osztályon. Le a kalappal a bátor kezdeményezés előtt!

 

Cikkajánló:

Terápiás kutyával ösztönzik a magyar ovisokat a fogyatékkal élők elfogadására

A vakvezető kutya is elballagott gazdijával Szegeden

Terápiás állatok, házi kedvencek, a lélek gyógyítói

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, Népszava

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...