Az énekesnő kiskutyáját megölte egy másik kutya – mégis sok támadást kap

Nemrég számolt be a népszerű énekesnő, Boggie az őt ért tragédiáról: kutyasétáltatás közben egy kerítés mögül kibújó kutya megölte kedvencét, Palkót. Az énekesnő a beszámolójával szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy milyen veszélyes helyzet állhat elő a nem megfelelően szocializált ebek és a felelőtlen gazdák miatt, de az emberek egy része támadni és kritizálni kezdte az énekesnőt.

 

Örök vita a világ minden pontján, ahogy Magyarországon is a „harci kutyázás”. Csemer Boglárka „Boggie” a saját bőrén tapasztalta, mit jelent, ha emberek szavakba kötnek bele és nem látják a lényeget. Szomorú beszámolóban mesélte el a vele történteket, többször kiemelve, hogy nem a kutyát hibáztatja, és nem a fajtáját akarja kihangsúlyozni.

Az ötödik születésnapi koncertje után zenész társai társaságában megsétáltatta kiskutyáját, Palkót. Azonban az egyik ház kerítése mögül kibújt egy amerikai bulldog típusú eb és megtámadta a kistetű állatot. Egy jól bejáratott lyuknál felemelte a hátával a drótkerítést, kimászott alatta, és neki rontott.

– Lehetetlen feldolgozni azt, hogy nem tudtam megmenteni Palkót. Akármilyen fájdalmas is, mégis úgy éreztem muszáj beszélni erről. – írta Boggie közösségi oldalán. –  Azért írom ezt a hosszú bejegyzést, hogy soha senkivel ne történjen meg az, ami velem megtörtént és azért, hogy VÁLTOZÁS legyen, mert a mi tragédiánk is elkerülhető lett volna, ha a felelős állattartás országszerte általános lenne!

Boggie próbálta kiszedni a szájából Palkót, közben ő is kapott egy harapást, majd a bulldog bevonszolta Palkó testét a kerítésen belülre. A kiabálásra kijött a tulajdonos, aki Boggie szerint korrektül viselkedett, de szeretett kedvencét ő sem tudja már visszaadni. Nagy nehezen leszedte kutyáját Palkóról, de ő akkor már nem élt.

– Hálát adok az Istennek, hogy nem volt velem Lenke, a kislányom. Hálát adok az Istennek, hogy nem volt ott és nem ő sétáltatta Palkót. Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy mi lett volna, ha Lenkét sem tudom megmenteni… A gazda „kedvencét” nem szidta le, nem verte meg, csak szótlanul bekísérte a kennelébe a másik bulldog mellé. A kutya fel sem fogta, mit tett…
Hogy teljes legyen a kép, el kell mondanom, hogy a kutya gazdája korrektül, és jogszerűen járt el az eset után, rendőrt, és mentőt hívott, készséges volt, és sajnálkozott. De azt gondolom a „jó szó” kevés ahhoz, hogy egy ilyen történetet lezárjunk.
– foglalta össze az énekesnő.

Boggie célja a poszttal az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ez bárkivel előfordulhat, valamint hogy végre legyen valamilyen elmozdulás az állattartási kultúra alacsony szintjéről, például, hogy a kutyatartást feltéltelekhez vagy engedélyhez kötik.

– Én csak azt szeretném, hogy az az ember, és vele minden hasonló állattartó tanuljon ebből. Azt akarom, hogy saját elhatározásából javítsa meg a kerítést, tegye biztonságossá a környezetét, mert ez a minimum, ha az ember harci kutyákkal veszi körbe magát. Azt akarom, hogy gondolkodjon el kutyája antiszociális viselkedésén, hogy milyen veszélyben van ő maga és a családja is, ha egy ilyen kutya nincs normálisan megnevelve. Gondolkodjon el, hogy milyen veszélynek van kitéve bárki, aki elhalad azon a turistaúton. Azt akarom, hogy érezzen olyan lelki gyötrelmet, amekkorát csak lehet és vállalja tettéért a felelősséget. – Bár Boggie többször is kiemelte, hogy nem a kutya fajtáját vagy jellegét szeretné kihangsúlyozni, ezzel a résszel mégis kiverte a biztosítékot rengeteg kutyatartónál, mert leírta a szövegben a „harcikutya” kifejezést.


Tudtad?

Az amerikai bulldog is egy a bull típusú kutyák közül, aki erős testalkata miatt kétes megítélésű, sokszor esik a harcikutya gyűjtőfogalom alá. Vadászkutyaként is alkalmazták, de segített a nagytestű haszonállatok terelésében és a ház őrzésében is. Végtelenül emberközpontú, családszerető eb, ám nem hozzáértő, következetlen gazda kezében jelenthet veszélyt a környezetére. Egy jó tulajdonos mellett kiszámítható, kiegyensúlyozott, szeretetreméltó kutya.


Régóta heves viták alapja a sokszor nem megfelelően használt kifejezés, hiszen általában bizonyos kutyafajták gyűjtő fogalmaként használják, ami csak újabb okot ad arra, hogy ezeket a fajtákat stigmatizálják, és ezzel a felelős gazdák küzdenek meg nap mint nap. De az is tény, hogy a nagytestű, erős testfelépítésű ebek gazdái sokszorozott hozzáértéssel, figyelemmel és szocializációval kellene, hogy rendelkezzenek, hiszen minden kutya képes sérülést okozni, de nem mindegy a sérülés nagysága.   

Boggie záró gondolatait változtatás nélkül közöljük:

– Pár dolgot szeretnék tisztázni:

1. FELELŐS KUTYATARTÁS: Az a célom, hogy ez a poszt minél több kutyatartóhoz eljusson. Azért, hogy minél több kutyatartó el tudjon gondolkodni azon, hogy milyen körülmények között neveli a kutyáját. Kérek szépen mindenkit, hogy bizonyosodjon meg arról, hogy biztonságos a kerítése és teremtsen biztonságos környezetet a kutya és a külvilág számára egyaránt.

2. KUTYANEVELÉS: HA MÁR KUTYÁT TART VALAKI, AKKOR TANULJA MEG, HOGY KELL NEVELNI EGY KUTYÁT! A kutya nem egy haszonállat, ami nő mint a dudva. A kutya egy érző teremtés, akinek szüksége van az útmutatásra, szeretetre, gondoskodásra.
Attól, hogy kertesházban él valaki és megeteti napi 1x-2x-er a láncra kötött kutyáját, attól az még nem lesz boldog és kiegyensúlyozott. Nem tanul meg viselkedni. Nem tanulja meg levezetni az energiáit. Agresszív, elmebajos, kiszámíthatatlan, frusztrált szörnyeteg lesz! 
Nem a kutya a hibás azért, ami velünk történt. Ez a kutya nem boldog. Nem ő tehet arról, hogy egy elmebeteg veszett gyilkossá lett nevelve és szocializálva. 
Értem én, hogy védeni kell a házat, de ha a gazdája sem képes megfékezni a kutyáját, akkor mit remél? Hogy nem fog ellene fordulni? Hogy nem fog más ellen fordulni?

3. HARCI KUTYA: EZT MIÉRT NEM SZABÁLYOZZÁK TÖRVÉNYILEG? ? A lőfegyverhez engedély kell, és utána is te döntöd el, hogy elsütöd-e vagy sem. Egy neveletlen, szocializálatlan, gazdáját és környezetét nem tisztelő kutya nem mérlegel, hanem ösztönből, kiszámíthatatlanul cselekszik, veszélyt jelentve mindenkire, aki a közelébe kerül. Egy élő fegyver, amit – ahogy a példa is mutatja – nem könnyű irányítani. Aki nem tudja irányítani, fegyelmezni és kordában tartani a kutyáját, nem tudja biztosítani a környezete biztonságát, az hogy tarthat a saját háztartásában harci kutyát??? Az a véleményem, hogy a harci kutyatartást ugyanúgy jogosítványhoz kéne kötni, mint az autóvezetést!

4. KIOKTATÁS: Nem azért írok erről, mert bárki kioktatására kíváncsi lennék. Tudom, hogy életveszélyben voltam. Ezt akkor nem tudtam. Soha életemben nem találkoztam harci kutyával, azt gondoltam, hogy ilyen ebek csak valami borzalmas alvilágban léteznek. Én őszintén azt gondoltam, hogy le tudom őt állítani. A védekező ösztön hajtott, ami arra elég volt, hogy én egy harapással megússzam a támadóval való találkozást, de arra már nem, hogy megmentsem Palkót. Aki tudja vagy átélte, hogy milyen szeretni egy kutyát, az teljesen érti a reakciómat. Aki meg nem, annak hiába magyarázok.

5. TANULSÁG: részemről semmilyen tanulsága nincs a történetnek. Ne sétáltassam a kutyámat erdőben, kijelölt turistaúton? Maradjak otthon? Tartsam lakásban a kiskutyám???
Itt egy fontos tanulság lehet és az az, ha a felelőtlen kutyatartók változtatni képesek a kutyatartási szokásaikon, már ha van nekik olyan. A kutya egy érző lény, aki képes az ember legjobb barátja lenni, de tud az ember legkiszámíthatatlanabb ellensége is lenni. És az, hogy melyik lesz belőle, az csakis az EMBEREN MÚLIK!!!

Bízom benne, hogy Palkó halála nem volt hiábavaló és sokan elgondolkodnak majd azon, hogy a saját felelőtlen kutyatartásuk mennyire tud veszélybe sodorni ártatlanokat. 
Ezt pedig csak úgy lehet, ha a másokra mutogatások helyett mindenki a saját háza táján söpröget. Őszintén remélem, hogy ez a történet példaként szolgál majd és tanulunk belőle, mi EMBEREK. –

 

Ezeket is ajánljuk:

Vágóhídon tartott kutyaviadal résztvevőire csapott le a TEK, több kutya megsérült

A biztosítási cég az ügyfele kutyás facebook fotói miatt szüntette meg a biztosítását

Tiltólistás fajták – kik ők valójában?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Boggie hivatalos oldala
Az amerikai bulldog fotók illusztrációk! Fotók: pinterest, Boggie

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...