Saját KB bal
Saját KB jobb

Hatalmas hiány van vakvezető kutyából itthon

Évente átlagosan mindössze 25 vakvezető kutyát képeznek ki Magyarországon – mondta az InfoRádiónak a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke. Mezősi Tamás szerint ennek a számnak legalább a tízszeresére lenne szükség.

 

Olyan szintű a hiány a vakvezető kutyákból, hogy a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola már a lakosság körében is keresi az utódokat, így pár hónappal ezelőtt ösztöndíjjal támogatott felsőfokú továbbtanulási lehetőséget indított az ügyes és tehetséges vakvezető tanoncok számára.

Mivel a tanulni vágyó ebek a későbbiekben egy látássérült ember mellett élnek majd, és segítik abban, hogy önálló, boldog életet tudjon élni, az iskola olyan tulajdonosok jelentkezését várta, akik valamilyen, az életükben bekövetkezett negatív változás miatt már nem tudták tartani saját kutyájukat, és szerény térítés ellenében lemondanának róla a nemes cél érdekében.

A legtöbb vakvezető kutyát labrador retrieverek közül képzik – mondta el az Inforádióban Mezősi Tamás, az alapítvány kuratóriumi elnöke, hozzátéve: a fajtán belül nem minden egyed alkalmas a feladatra. 

A szakértő elmondta: a képzés az állat 1 éves korától körülbelül 2-2,5 éves koráig tart, időközben azonban adódhatnak olyan körülmények, amikor kikerül a tanfolyamról. Ilyen lehet, ha kiderül, hogy a folyamatos koncentráció vagy a bonyolult helyzetek megoldása nehézséget jelent neki. A kölyöknevelés után komoly egészségügyi vizsgálatnak is alávetik az ebeket, sőt a viselkedésüket is tesztelik.

Az alapítvány évente 15 kutyát képez ki, Magyarországon pedig megközelítőleg 50 ezer látássérült él, és mindössze 180 vakvezető négylábút regisztráltak, így óriási a hiány. A szakértő azt is hozzátette: nem mindenkinek segítene ez a lehetőség, hiszen a nem mozgó fekvőbetegeknek és a kutyát nem kedvelőknek nincs szükségük rá.

Angliában 40 millióan élnek, és évi 1000 vakvezető kutyát nevelnek fel, a 10 milliós Magyarországon ez a szám 25. Körülbelül 10-szer ennyi ebet kéne kiképezni egy esztendő alatt, hogy utolérjük a nyugat-európai ellátottsági szintet.

 

 

 

Hogy a jó oldalát is megmutassuk:

Milyen egy vakvezető kutyára támaszkodni? Két filmrendező kipróbálta

A vakvezető kutya is elballagott gazdijával Szegeden

A vakvezető kutya minden alkalommal titokban beviszi a kutyafelszerelés boltba vak gazdiját

Szívmelengető képek egy családról: a látássérült férfi, a nyugdíjas és az új vakvezető kutyája

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: infostart
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...