Saját KB bal
Saját KB jobb

Valószínűleg kutyák végeztek 58 pingvinnel az ausztrál szigeten

Valószínűleg kutyatámadás áldozatává vált az az 58 törpe pingvin, amelyek szétmarcangolt tetemét egy járókelő fedezte fel egy észak-tasmaniai strandon. A szakértő szerint évekbe is telhet a kolónia regenrálódása. A felelőtlen kutyatartók még mindig nem kapcsolnak, a szaporítókat pedig még mindig nem érdekli, hány felesleges almot gyártanak le majd eresztenek szélnek.

 

Nemrég számoltunk be arról a megdöbbentő kutatásról, ahol szakértők igyekeztek rávilágítani a tényre: a kutyák az ember után a második legnagyobb populációjú faj, ami aktív veszélyt jelent a vadvilágra. Az emberiséggel együtt túlszaporodó – az előrejelzések szerint pár év múlva egymilliárdos összpopulációjú – kutyák 75-80 százaléka ugyanis nem házikedvenc, hanem kóbor kutyaként él. Ők a természetes élővilágnak még helyet adó területeken telepedtek meg, ahol az emberhez hasonló eredményességgel pusztítják a vadvilágot.

Most a vadvédelmi hatóságok nyomozást indítottak az ügyben – írja a BBC hírportálja. Az elmúlt hónapokban ez volt a második kutyatámadás a kék pingvinek, más néven törpe pingvinek (Eudyptula minor) ellen Ausztrália legnagyobb szigetén.

A tasmaniai parkokért, élővizekért és környezetért felelős minisztérium közleménye szerint a kutyatartóknak mindig kötelességük felelősséget vállalni házi kedvenceikért, mert azok rövid időt alatt hatalmas károkat tudnak okozni a pingvinkolóniákban. A hatóságok korábban komoly pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba ilyen esetekre.

Mint aláhúzták, a vadvilágot károsító cselekményekkel kapcsolatos jelentéseket mindig “rendkívül komolyan” kezelik és arra bátorítanak mindenkit, hogy jelentse, ha bármilyen információja van ilyen esetről. Egy helyi szakértő szerint a hét elején megtámadott madarak épp a fészkelőhelyükre tértek vissza a költési szezon beköszöntével. – Ennek súlyos következményei lesznek a kolóniára nézve – mondta Eric Woehler, a BirdLife Tasmania szervezet munkatársa, hozzátéve, hogy hosszú időbe, évekbe fog telni a kolónia regenerálódása. A vadon élő törpepingvinek nagyjából 30 centiméter magasra nőnek és hat évig élnek. Nem tartoznak ugyan a fenyegetett fajok közé, de törvényi védelmet élveznek. Idén korábban, júniusban is tucatnyi törpepingvinnel végzett – feltehetőleg – egy kutya az egyik szomszédos strandon.

A kutya viselkedéséért a körülötte élő emberek felelnek – mondta az itthoni súlyos kutyatámadások kapcsán Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője.

– Ha például egy kutya egész életét egy kertbe zárva tölti, nem biztos, hogy tudja, mi a helyes, ha ismeretlen emberekkel, állatokkal találkozik. Ma már nem csak kutyaiskolák, de kutya óvodák is vannak, ami azért fontos, mert ezeknél az állatoknál életük első hónapjaiban alapvetően eldől, milyen lesz a viszonyuk a többi állathoz és az emberekhez – magyarázta a szakember.
Kérdésre válaszolva rámutatott arra is: a jog nem ismer veszélyes fajtákat, csak egyedeket lehet veszélyessé nyilvánítani. Az itthoni jelenlegi szabályozás alapvetően jó, a hatósági fellépés viszont lehetne határozottabb. Schneider Kinga szerint üdvözlendő lenne a kutyatartási jogosítvány is, melynek bevezetése után csak a bizonyos feltételeket teljesítők tarthatnának kutyát.

 

Még több Ausztrália:

15 évesen elhunyt a pingvin kolóniát megmentő híres kutyák egyike

Ausztrália újra napirendre tűzi bizonyos fajták veszélyessé minősítését

A kutya új esélyt kapott, és koala-mentő lett

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...