Saját KB bal
Saját KB jobb

Értetlenül várja vissza lakástűzben elhunyt gazdáját az idős boxer

Mindig szomorú hallani, ha egy kutya és gazdája útjai különválnak: akkor is, ha lemondanak az ebről, és akkor is, ha gyászolnia kell. Tomb egy 10 éves öregúr, aki egyik napról a másikra, tragikus körülmények között veszítette el szeretett gazdáját. Kisújszállásról került a Noé Állatotthon boxer fajtamentéséhez, ahol most értetlenül ugyan, de tudomásul veszi, ami körülötte zajlik.

 

A Katasztrófavédelem számolt be róla nemrég, hogy leégett egy családi ház és melléképülete Kisújszálláson, Az ott lakó férfit a tűzoltók még ki tudták menteni a tűzből, de olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni.

Akkor figyeltek fel a kertben tanácstalanul időző idős állatra, egy boxerre. Nem sérült meg, csak sokkot kapott, és értetlenül nézte az idegenek jövését-menését a kertben, a romok között. Egy távoli hozzátartozó ott járt a tragédiát követően, de nem volt lehetősége magához venni az idős kutyát. A szomszédok etették pár napig, majd a Kisújszállás Kutyabarát és Állatvédő Civil Egyesület közvetítésével a NOÉ Állatotthon / Boxer fajtamentő csoport gondozásába került.

Tomb még mindig értetlenül, de kooperatívan veszi tudomásul a vele, körülötte történő változásokat: a kocsiba szállást, utazást, érkezést egy új, kutya- és gazdasági állat szagú, kutyaugatástól és röfögéstől, nyerítéstől hangos helyre… – olvashattuk a Noé Állatotthon közösségi oldalán. – Karanténba került az öregúr, mert kombinált oltással nem rendelkezett. Hamarosan átesik egy teljese állatorvosi kivizsgáláson, szívféreg teszten (ami, reméljük negatív lesz), laborvizsgálatokat követően ivartalanításon, majd pedig keresünk számára egy szerető otthont, egy olyan családot, akik feledtetni tudják vele valamennyire az átélt tragédiát, a szeretett személy elvesztését, és ahol újra biztonságban érezheti magát élete hátralévő részére. –


A Társállatok Gyászprojektje nevű amerikai tanulmány szerint a vizsgált kutyák 36%-a kevesebbet evett, miután elveszítette egy kutyatársát, 11%-uk pedig egyáltalán nem evett. 63%-uk szokatlanul csendes vagy hangos lett, és több mint, 50%-uk még ragaszkodóbban viselkedett a gazdájával. A felmérés szerint a bánat okozta viselkedésváltozás nagy része 1-6 hónapon belül megszűnik.


Az állatok különbözőképpen reagálnak gazdájuk halálára. Segíteni csak úgy tudunk, ahogy egy ember esetében is. Tudatjuk vele, hogy az élet nem állt meg, illetve többet foglalkozzon vele az, aki a gazdi helyét átveszi az életében, ha úgy tetszik, „munkaterápiával” segíthetjük át ezen a nehéz időszakon. Fontos azonban, hogy ne másnap kezdjünk ebbe bele, amikor még friss az élmény, adjunk neki pár napot, és fokozatosan kezdjünk vele mind többet foglalkozni.

 

A témához kapcsolódnak:

Miért marad néhány kutya gazdája sírjánál?

Kutyagyász – létezik-e?

4 hónapja várja a kórház előtt gazdáját, aki sosem fog visszatérni hozzá

A leghíresebb gyászoló kutya végül 12 év után gazdája sírjánál tért örök nyugalomra

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás és fotó: Noé Állatotthon
Temetői fotó: flickr

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...