Saját KB bal
Saját KB jobb

Terápiás kutyával ösztönzik a magyar ovisokat a fogyatékkal élők elfogadására

Játékosan tanulnak együtt az egészséges és fogyatékkal élő gyerekek a szegedi GEMMA Központban. Az Óvodások Hetének célja az érzékenyítés egymás irányába, és ezen a varázslatos úton ki más segít őket, mint Azure, a terápiás kutya – írta meg a délmagyar.

 

Szerencsére látjuk a fényt az alagút végén: egyre inkább találunk itthon is példákat a nyitottságra, a kezdeményező készségre, ha a kutyákról van szó. Bár a terápiás állatok olykor gombaként szaporodnak a környezetünkben, érdemes tehát körültekintően választanunk, ha hasonló kezdeményezésen törjük a fejünket, de ez semmiképp ne tántorítson el bennünket, hiszen mindig megtalálhatjuk azokat a szervezeteket, ahonnan valóban képzett, megbízható ebek kerülnek ki.

A délmagyar beszámolója szerint most a szegedi kisgyerekek ismerkedhetnek meg egy különleges világgal: a nagycsoportos óvodások a GEMMA Központ könyvtárának kezdeményezése keretében a hét során közös játékban, mozgásban és tanulásban vesznek részt a központban nevelkedő, fogyatékkal élő fiatalokkal együtt. Gulicska Irén könyvtárvezető irányításával, illetve Azure, a terápiás kutya kíséretében.

– Az Óvodások Hete programsorozatunk fókuszában az érzékenyítés áll, az ép és a fogyatékkal élő gyerekek is tapasztalatot gyűjtenek a találkozás által, megismerik egymást. Az óvodások láthatják, hogy beteg társaik is fontos részei a társadalomnak. Úgy véljük, az óvoda az a közeg, ahol a gyerekek még nem tesznek különbséget, ezért fontos már ebben a korban az érzékenyítés – hangsúlyozta Gulicska Irén. 

Szokolné Igaz Enikő terápiáskutya-felvezetőtől és habilitációs kutyakiképző bemutatta négylábú partnerét: Azure négyéves spániel, aki igazán kedveli a gyerekeket, két és fél éve állt a betegek megsegítésének szolgálatába. Nagy mozgásigénye van, kevésbé fáradékony, szereti a játékot, az egész hetet a szegediekkel tölti majd. Összesen hat óvoda vesz részt a programban.

– Nagyszerű kezdeményezés ez, hiszen a sérült lányok és fiúk is nagyon szeretnek játszani, a kutya jelenlétének pedig fontos szerepet tulajdonítunk, ugyanis ők sok hangtól megriadnak, az ugatás viszont már nem lesz idegen, illetve a tapintás lételemük, a szőr érzete egy biztos támpont számukra – részletezte a délmagyarnak Oravec Dorottya gyógypedagógus.
 

Szeged már korábban is bizonyított az iskolai kutyabarátság terén, de szerencsére egyre több pozitív hazai példáról tudunk beszámolni:

A vakvezető kutya is elballagott gazdijával Szegeden

Artúr – király kutya egy magyar suliban!

A gyerekek szomjazzák a tudást az állatokról, csak át kellene adnunk nekik

Terápiás kutya, adományok és szeretet egy magyar oviban

Oviban kutya. Itthon? Igen!

 

 

(kutyabart.hu)

Forrás és fotók: délmagyar, juharos

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...