A Brexit-et ellenző kutyások felvonulást szerveznek, félnek az EU elhagyásával járó hatásoktól

Vasárnapra tűzték ki azt a felvonulást a parlament elé a brit kutyatulajdonosok, akik sokkal inkább érzékelik az EU-ból való kilépés hátrányait, mint előnyeit: ilyen például a képzett állatorvosok és a gyógyszerek hiánya. Attól tartanak: a emberek tömegesen lesznek kénytelenek kedvencükről lemondani, ezzel pedig össze fog omlani a brit menhelyi és állatvédelmi rendszer.

 

Második szavazást akarnak kiharcolni a kisállat tulajdonosok, akik vasárnap a parlament elé vonulnak, és mindenkit kérnek, hogy csatlakozzanak a „Wooferendum” kezdeményezéshez. Nem értenek egyet a közelgő, Európai Unióból való kilépéssel, előre látják a veszélyeit, ami nagyban érinti őket és kisállataikat. A kampányban részt vevők, akik többezres részvételt remélnek a vasárnapi eseménytől, azt állítják, hogy az unió elhagyása nagyon nagy károkat fog okozni az Egyesült Királyságban élő mintegy 54 millió kiskedvencnek.

Attól tartanak, hogy az elszakadás nagyon rövid időn belül a képzett állatorvosok és szakasszisztensek hiányához fog vezetni, az állatorvosi költségek drasztikusan meg fognak emelkedni, az ellátás is korlátozottabb lesz valamint a gyógyszerek elérhetősége is sokkal szűkebb lesz.

Megdöbbentő a szám, amire hivatkoznak: az Egyesült Királyságban regisztrált állatorvosok több mint a fele külföldi, főként az EU területéről érkeztek az országba, és az állatorvosokat összefogó Royal College of Veterinary Surgeons (RCVS) jelentése szerint az orvosok számának csökkentése valószínűleg súlyos hiányokat okoz majd, ezzel veszélyeztetve az állatok jólétét.

Az állatorvosi vezetők felszólították a Brexit-tárgyalásokat folytató szakembereket annak biztosítására, hogy ha új népszavazásra nem is kerül sor, ennek ellenére ne legyenek majd korlátozások az EU-minősített állatorvosok és állatorvosi asszisztensek szabad mozgására, illetve olyan eredményekhez való hozzáférésben, amelyek veszélyeztetnék az állatjólétre vonatkozó brit kutatásokat.

A felvonulást szervezők arra is rámutatnak, hogy az Országos Állat-egészségügyi Hivatal állítása szerint a Brexit akár 40%-os hiánnyal is járhat az állat-egészségügyi termékek terén, mint például az oltóanyagok, a fájdalomcsillapítók, az antibiotikumok és az élősködők elleni szerek, valamint azzal is fog járni, hogy a vevőknek többet kell majd fizetnie ugyanazért a termékekért.

Dominic Dyer szervező szerint az EU-ból való kilépés nem csak a nép, de a háziállatok számára is katasztrofális következményekkel járhat, amikkel egyelőre még nem számolnak, pedig fel kellene rá készülni. A szigetország eleve küzd a kutyatenyésztés területén is, hiszen a szigorú beviteli szabályok és a belterjesség kezdi megmutatni a hatását a fajtatiszta kutyaállományon. – Ha a Brexit pénzügyi összeomlással is járni fog az országra nézve, akkor hatalmas mértékben kell arra számítanunk, hogy rengeteg ember fog kiskedvencéről lemondani, és ezt nem fogják tudni a jótékonysági szervezetek és a menhelyek kezelni – nyilatkozta a kampány szervezője.

 

Még több Nagy-Britannia:

Tilos lesz hat hónaposnál fiatalabb kisállatot árulni állatkereskedésben Nagy Britanniában

Beltéri sípálya részleget nyitottak Angliában külön kutyáknak, hogy hűsölhessenek a hőségben

Zseni ötlet az új brit utcai világítás, amit kutyakaki működtet

Kutyakabátot kapnak a hidegben a hajléktalanok kutyái Nagy-Britanniában

Újabb petíció indult Nagy-Britanniában a tűzijáték betiltásáért – azonnal többezren írták alá

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...