Szlovákia mostantól sokkal szigorúbban fog fellépni az állatkínzókkal szemben

Módosítják az állatorvosi ellátásról szóló törvényt Szlovákiában, amely egyben azt is jelenti, hogy sokkal szigorúbb fellépést helyeztek kilátásba az állatkínzókkal szemben. A módosítás 2018. szeptember 1-jén lépett életbe, elsődleges célja pedig az, hogy az állatok élőlényként, és ne vagyontárgyként különleges helyet kapjanak a polgárjogon belül.

 

Michal Feik, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) munkatársa elmondta, hogy a módosítás az állatkínzások új kategóriarendszerét vezeti be, és meghatározza a megkínzott állat fogalmát. Ezáltal a bűnüldöző szerveknek sokkal könnyebb lesz kivizsgálniuk az ilyen ügyeket.

Állatkínzásnak fog számítani például az is, ha az állat nem kap elég élelmet, ha azokat egymás ellen uszítják, vagy ha valaki kidobja az állatot, hogy megszabaduljon tőle, ahogy az is, ha valaki fájdalmat okoz az állatnak. Az állatok jogainak a védelme azért is hatékonyabb lesz, mert az állatorvosi felügyelők nagyobb jogköröket kapnak. Például állatkínzás megalapozott gyanúja esetén az állatorvosi felügyelőnek joga lesz arra, hogy belépjen az érintett területre vagy lakásba.

Feik figyelmeztetett, hogy a törvény az állatok azonosítása és regisztrálása kapcsán is változást hoz, valamint a kóbor állatok begyűjtésével és az állatmenhelyek túltelítettségével kapcsolatos problémákkal is foglalkozik. Szabályozza az állatmenhelyek létrehozásának feltételeit, illetve az állatok elhelyezését a menhelyeken.

Feik hangsúlyozta: a törvény elfogadásával Szlovákia azokhoz a kulturált országokhoz csatlakozott, amelyek az állatokat nem tárgyként kezelik, hanem érző lényként. Az állatok élőlényként különleges helyet kaptak a polgárjogon belül. Az állatokra csak akkor vonatkoztathatják a vagyontárgyakra vonatkozó rendelkezéseket, ha az nem mond ellent az állatok természetének. Ez egy hatalmas értelmezési előrelépés és a jogi kategóriák újra alkotása az egyik első pont a szükséges szemléletváltáshoz.

A módosítás azt is tartalmazza, hogy minden kutyakölyökbe kötelező lesz mikrochipet ültetni, legkésőbb 12 hetes korig. Amennyiben a kutya gazdát vált, az eredeti gazdája kötelessége lesz, hogy az állat mikrochipet kapjon, a kutyakölyök korától függetlenül. A kutyákról és ezek gazdáiról szóló információk pedig a társas állatok központi nyilvántartásába kerülnek (CRSZ).

Az állatorvosi ellátásról szóló törvénymódosítást, melyet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium terjesztett elő, idén májusban fogadta el a parlament.

 

Még több fontos hír a környezetünkből:

Súlyos szigorítások, sőt betiltás is érint egyes kutyafajtákat Skóciában

Európai polgári kezdeményezés indult a fogságban tartott tenyészállatok ketrecrendszerének megszüntetésére

A szomszéd kutya fájdalmas nyüszítése nem magányügy

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: TASR

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...