Saját KB bal
Saját KB jobb

A szomszéd kutya fájdalmas nyüszítése nem magányügy

Három megrázó eset is történt a múlt héten: különös kegyetlenséggel elkövetett állatkínzások, ahol kutyák hosszú szenvedés után haltak meg. Ami megdöbbentő, hogy a példa statuálások még mindig elmaradnak, így szabad a következmények nélküli pálya minden állatkínzó előtt, de ami valóban ijesztő, hogy ezek az emberek mellettünk követik el kegyetlenkedéseiket, a többiek pedig végig nézik.

 

Magyarázat, de nem mentség

Szociálpszichológusok leírták, hogy érzelmileg elhanyagoló, szigorú, büntető családi légkörben nő fel a legtöbb előítéletes vagy rasszista ember, és ez lefordítható a kiszolgáltatott vagy csúnya állatokhoz való viszonyuláshoz is. Az ilyen családi légkörben felnőtt emberek mindig a gyengébbet fogják bántani vagy utálni, mert kisgyermekkorban megtanulták, hogy az erősebbel (szülő) szemben nincs esélyük. Az a gyerek, aki agresszív családban nő fel, nem érez empátiát vagy szimpátiát. Így azt sem tudja kellően értékelni, hogy a bántalmazott állat érez-e fájdalmat vagy nem.

A 4 hónapos kölyök megette a szomszéd kutya ételét, a szomszéd agyonverte

A Salgótarjáni Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben – írta meg a 24.hu, mert március közepén a vádlott házának nyitott udvarára beszökött az egyik közeli szomszédjának a 4 hónapos kutyája, és elkezdte eszegetni a kutyájának kitett ételt. Mivel ez már többször előfordult, a férfi nagy erővel fejen ütötte a jószágot, aki hosszas szenvedés után meghalt.

Az ügyészség állatkínzás vétsége miatt vádat emelt. Ám az ügyészség a vádiratban eleve felfüggesztett börtönbüntetést kért a férfira azzal, hogy a vádlottnak az elpusztult kutya tulajdonosának anyagi kárát is meg kell térítenie, és állnia kell a bűnügyi költségeket.

 

Tóba fojtotta kutyáját egy zalaegerszegi férfi

Állatkínzás miatt indult nyomozás egy zalaegerszegi férfi ellen, aki kutyájának nyakára súlyt kötött, majd bedobta egy tóba – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A 33 éves férfi augusztus 20-án fém súlytárcsát kötött kutyája nyakára, majd az ebet a zalaegerszegi Aranyoslapi-forrásnál lévő tóba dobta. Az állat elpusztult, tetemét nyolc nappal később, kedden emelték ki a vízből. 
A rendőrök ezt követően fél napon belül azonosították a kutya gazdáját, akit otthonában elfogtak.
A férfi ellen állatkínzás megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás.

Bíróság elé állhat – feltételes módban? az az inárcsi férfi, aki felakasztotta kutyáját

Az MTI adta hírül csütörtökön, hogy állatkínzás miatt állhat bíróság elé az az 51 éves inárcsi férfi, aki felakasztotta kutyáját egy fára. A rendőrök órákon belül azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, a kutya gazdáját, és az otthonában elfogták.

Nincs változás a fejekben

Számtalan nyomozás és bírósági eljárás zajlik állatkínzások ügyében, de valahogy mégsem történik soha semmi. A jogalkotás és egyes ügyek társadalmi megítélése nem függetlenek egymástól: amíg az állatok vagyontárgynak minősülnek a jog szerint, és az adható büntetésnek még csak az alsó határát sem súrolják az ítéletek, addig a társadalom tagjai sem érzik a súlyát: mit jelent bántalmazni egy náluk gyengébbet, egy védekezésre képtelen élőlényt.

A szomszéd kutya fájdalmas nyüszítése NEM magánügy!

 

Cikkajánló:

A szomszéd 16 éves fiú agyonlőtte a család yorkshire terrierjét, mert kóbor kutyának hitte

Bűncselekmény lesz a bántalmazó kapcsolatokban a háziállat fenyegetése az USA-ban

Az állatkínzás, mint bűncselekmény

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, 24.hu
A fotók illusztrációk

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...