Angliából is végleg kitiltják az elektromos nyakörveket

A napokban látott napvilágot a kormány legújabb döntése: végleg betiltják az elektromos nyakörvek használatát. Az állatvédő szervezetek régóta kampányoltak ezért, úgyhogy üdvözölték a döntést. Egyelőre azonban a „láthatatlan kerítés rendszereket” nem vették bele a határozatba.

 

Hosszú folyamat vezetett ide, de megérte: az állatjóléti szervezetek régóta küzdenek azért, hogy a felesleges kellemetlenséget és fájdalmat okozó szerkezetek végleg kikerüljenek a használható eszközök köréből.

Az ilyen képző vagy nevelő eszközök, amelyek távirányítással irányíthatóak, és elektromos áramot használnak a kutya viselkedésének befolyásolására, képesek 6,000 volt elektromos impulzust is kiadni az eb nyakára, és akár 11 másodpercig is lehet sokkolni vele az állatot. Más e-nyakörvek zavaró hangot vagy valamilyen kémiai anyagot bocsátanak ki, ami nagyon káros a kutyák kihegyezett és sérülékeny érzékeire.

A brit The Kennel Club is a betiltás mellett kampányolt, felhívták a figyelmet arra, hogy az állatok a sokkra a következő rossz élmény elkerülésétől való félelemmel fognak válaszolni. Minden kutyatulajdonost arra sarkallnak, hogy inkább a pozitív megerősítésen alapuló képzési – nevelési módszereket alkalmazzák.

Az ilyen kütyüket Wales már betiltotta, és Skóciában is tettek lépéseket ez irányba. A kutyák és gazdáik körében végzett felmérések azt találták, hogy a feleslegesen okozott fizikai ártalmak mellett bizonyíték van arra is, hogy az e-nyakörvek agresszivitáshoz vezethetnek vagy szorongásos alapú viselkedésformákat alakíthatnak ki a háziállatokban, ami hosszú távon súlyos viselkedési és egészségügyi problémákhoz vezetnek.

A kormány egyelőre úgy határozott, hogy a „láthatatlan kerítés rendszerek” nem tartoznak egyelőre a tiltás hatálya alá. Ezek azok a szerkezetek, amik elektromos impulzust küldenek az állat nyakörvére, ha az átlépi a virtuális kerítés által meghatározott határt.

Mint mindennek, a széles körű támogatással szemben ennek is megvan egy szűk ellenrétege, akik úgy vélik, az elektromos nyakörv csak akkor képes fájdalmat okozni, ha azt rosszul használják. A támogatók azzal is érvelnek, hogy egy megfelelően használt eszköz képes akár életet is menteni: például ha egy kutya üldözőbe vesz egy vadat, akkor legális kilőni, de a nyakörv segítségével a gazdája azonnal leállíthatja a nem kívánt viselkedést.

Egy cseh cég weboldalán az alábbi szerepel az árult nyakörvek mellett: „Mi a baj abban, hogyha a kutyád kap egy seggberúgást, ha valami rosszat tesz? Semmi. Mi változott az elektromos nyakörvek kezdete óta? Soha egyetlen nyakörv sem ölt meg egyetlen kutyát sem. Igen, fáj, de ugyanilyen lenne a büntetés a gazdi kezétől is.”

Az elektromos nyakörvet előszeretettel alkalmazzák siket kutyák képzésénél is.

 

Ha összezavarodtál, bővebben olvashatsz a témában:

Wales után Skóciában is betiltják az elektromos nyakörv használatát

Itt bővebben olvashatsz az ugatásgátló hatásairól

A büntetés problémája a kutyanevelésben

A kutya azért van, hogy ugasson?

Mi a hatékonyabb módszer, a jutalmazás, vagy a büntetés? 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...