Saját KB bal
Saját KB jobb

Lelki támogató kutya harapott meg egy kislányt a repülőn

Átvizsgálja a Southwest légitársaság a segítőkutyák utaztatására vonatkozó szabályait, miután egy kislányt homlokon harapott egy gazdájával utazó eb. Az ügy sok kérdést és többek felelősségét felveti, mivel az utas figyelmeztette a gyereket, hogy kutyája nem szereti, ha simogatják.

 

Melissa Ford, a légitársaság szóvivője számolt be az esetről: a Phoenix felé tartó járaton a lelki támogató kutya az első sorban gazdája lába között ült, mikor egy hat éves kislány közelített feléjük. A kutya tulajdonosa figyelmeztette a gyereket, hogy maradjon bizonyos távolságban, mert segítője nem szereti, ha megérintik.

A kislány nem tartotta magát a kéréshez, ekkor a kutya megkapta az arcát. Fogai csak a homlokát sértették fel könnyebben. A gyerek sérüléseit ellátták, a gazdit pedig leszállították a kutyával.

A szóvivő szerint a társaság nem fogja azonnal megváltoztatni az ilyen állatok szállítására vonatkozó érvényben lévő szabályait, mert azt szeretnék, hogy mindenki számára megfelelő szabályozás legyen. Mivel eddig nem így volt, most azt tervezik, hogy hivatalos papírt kérnek majd a segítő kutyáktól is, hogy megbízhatóan viselkednek emberek között.

Több légitársaság is felül fogja vizsgálni a szabályokat, miután sorra történnek az egyre faramucibb esetek. A United járatán egy nő a lelki segítő pávájával akart felszállni – őket visszautasították, a Spirit egyik alkalmazottja pedig állítólag azt tanácsolta az utasnak, akit visszautasítottak, hogy hörcsögével együtt szálljon fel a fedélzetre, hogy húzza le a wc-n a hörcsögöt, mert nem utazhat vele – mire a hörcsög tulajdonosa annyira pánikba esett, hogy valóban lehúzta a kisállatot. 

Az eset számos kérdést felvet, valószínűleg a felelősség is közös:

– Hol voltak eközben a kislány szülei?

– Van-e joga egy terápiás / segítő / lelki támogató állatnak barátságtalannak lenni?

– Megfelelően szocializált-e az a kutya, aki lelki támogató állatként rengeteg időt tölt az emberek között, mégis veszélyt jelenthet egy gyerekre?

– Miért nem használt szájkosarat a gazdi?

– Milyen hatással vannak az ilyen esetek a valóban veszélytelen terápiás / segítő állatok megítélésére?

Kérésünkre Tóth Ancsa, a DogIsland Kutyasuli kiképzője kommentálta a történteket:

– Számomra teljesen abszurd, hogy hogy lehet segítő kutyának hívni egy olyan kutyát, aki nem szereti, hogy hozzáérnek. Tudtommal a terápiás, segítő kutyáknak egy sor teszten kell átmennie, ahol különböző szituációkban terhelik a kutyát. 

Azokból a kutyákból lehet segítő kutya, akik ezekben a szituációkban állják a sarat és nem mutatnak semmire sem agressziót. Így, mint segítő kutya megbukott. Másik oldalról, a kutya szemszögéből pedig a gyermek szülei óriási hibát követtek el. Rengeteg szülő sokszor felelőtlen ebben a kérdésben és magára hagyják a gyereket a kutyával. A kutyáknak is van intim szférájuk, főleg egy idegennel szemben, amit ugyanúgy figyelembe kell venni, mint embertársainknál. Annyi a különbség, hogy a kutyák nem tudnak beszélni emberi nyelven, az emberek pedig nem értenek kutyául. Ez a kutya éppen azt közölte a kislánnyal, hogy nem szereti, ha hozzáérnek idegenek. A szülőknek ezt figyelembe kellett volna venni, főleg hogy a gazda erre külön felhívta a figyelmet. –

 

Fontosak lehetnek:

Szülők vs gazdák

Kényszeres simogatók – mikor NE simogassunk idegen kutyákat

Miért ne simogassuk munka közben a segítőkutyákat?

Sárga szalag a pórázon – mit jelent?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: chicagotribune
A fotók illusztrációk!

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...