Megszületett az olasz törvény: mostantól semmilyen állatot nem lehet cirkuszban használni

A világ állatvédőinek nagy része üdvözli a döntést, néhányan azonban nem értenek egyet ezzel az iránnyal. Szerintük a kérdés nem ilyen egyszerű: a cirkuszi állatok sok problémát felvetnek majd – hol jobb nekik, hogyan változik meg ezek után az életük, hol fognak élni, és ki fog róluk gondoskodni. A fő kérdés azonban mindig az marad: miért hisszük, hogy jogunk van állatok viselkedését megváltoztatni saját szórakozásunkra?

Törvényi erőre emelkedett az a tavaly év végi olasz döntés, miszerint megtiltják a cirkuszoknak és a  mozgó előadóknak, hogy állatokat használjanak a show-khoz. Ez vonatkozik az összes állatra, nem csak a vadállatokra. Minderre egy évük van az előadóknak, hogy megfeleljenek az új törvénynek.

Ez összesen 100 cirkuszt és 2000 állatot érint – az egyik legnagyobb eredményüknek tartják a cirkuszi állatszámok ellen harcoló aktivisták. Olaszország 41. országként csatlakozott a teljes tiltók sorába.

Ahogy rengeteg ország a szokásaival, úgy a cirkusz világának rajongói és ellenzői is a berögzött hagyományok és a modernkori, állatokat tiszteletben tartó látásmód között küzdenek egymással. Számtalan felvétel került már napvilágra az állatok kiképzése során használt félelem-agresszió alapú nevelési módszerekről. Az talán senkinek nem okoz megnyugvást, hogy közvetlenül a vadonból kiragadott álatokat már régóta nem lehet használni, és a cirkuszi állatok tenyésztelepekről származnak, ahol – amennyire lehet, hozzászoktatják őket az ember közelségéhez.

Külföldi és itthoni, a témában valahogyan érintett szakértők nem mind értenek egyet a döntéssel. Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga vezetője szerint egy év nem elég egy ilyen projekt megoldásához, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a más fogságban született állatoknak jó lesz kikerülni a megszokott, addigi ingergazdag környezetükből.

Mindeközben Magyarországon tavaly októberben alakult meg a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesülete, amelynek egyik fő célja az állatos produkciók megvédése és fenntartása, tehát Magyarországon egyelőre messzinek tűnik a szemléletváltás.

A Fővárosi Állatkert sem ellenzi az állatszámokat. Sajtófőnökük, Hanga Zoltán az index-nek adott beszámolója szerint az állatos produkciók betiltása helyett érdemesebb lenne megvizsgálni a produkciókat állatvédelmi szempontok alapján:

– Háziasított vagy vadállatról van-e szó: előbbiek esetében könnyebb biztosítani a szükséges körülményeket, illetve a vadállatok között is vannak könnyebben és nehezebben tartható fajok

– Hogyan oldják meg az állatok elhelyezését, a szállítást, mennyire hozzáértő személy gondoskodik az állatokról, tudják-e biztosítani az állatorvosi felügyelet

– Hogyan valósul meg az állatok idomítása: mit tanítanak meg nekik, és erre hogyan veszik rá az állatokat

– Betartják-e a jogszabályokat, hisz meg van szabva, hogy a cirkuszi előadásban mely fajok milyen feltételek mellett szerepelhetnek.

Mi, állatbarát portálként úgy gondoljuk, hogy főleg egy olyan országban, mint a mi országunk, ahol igencsak kevés állatkínzásos ügy kerül a felszínre, és még kevesebb ügyben büntetik valós büntetéssel az elkövetőket, a kérdések nem ott keresendők, hogy az állatokat hogyan tartják és mennyire taníthatók. Hanem ott, hogy a vadállatoknak volt valaha egy természetes élőhelye, egy természetes mozgás- és viselkedés kultúrája, amit saját szórakoztatásunkra felrúgtunk. A háziasított állatoknak is vannak határai, amire még rámondhatjuk, hogy élvezetes számukra, amit elvárunk tőlük – de akkor is mi, emberek húzzuk meg a határokat, és egyáltalán nem biztos, hogy helyesen.

Az olasz törvénynek lehet, hogy még egy-két részletet tisztáznia kell, de mindenesetre egy jelképe annak a törekvésnek, hogy itt az ideje mindenhol szembe menni az állatok önző kihasználásával!

 

Mindeközben a nagyvilágban:

Még a bukaresti cirkusz is nemet mond az állatszámokra

A chicagoi-i cirkusz mentett pit bullokkal lép fel vadállatok helyett

A cukiságfaktor és ami mögötte áll

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: index, ad-international
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...