Állatkínzásra buzdít a vadászati szaklap – itt a vádakra a válaszuk

Míg a jóérzésű emberek minden erejükkel igyekeznek csökkenteni az állatkínzások számát, addig egyszerűen nincs mit mondani, mikor egy vadászati szaklapban konkrétan és részletesen leírják, hogyan kínozz meg egy állatot. Többen feljelentést tettek. Az Állatvédőrség kapott választ az újságtól, a helyreigazítást pedig az októberi számba ígérik.

Bár mindig megvolt az ellenérzés, de még sosem volt ennyire mély és kiélezett az ellentét az állatkedvelő emberek és a vadászatot jó dolognak tartók között. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet lapjában, a Nimród magazinban jelent meg egy cikk, ahol egész egyértelműen kifejtik, milyen kiszolgáltatott, sebzett, beragasztott szájú állattal kell edzeni a kotorék ebeket.

A cikk második és harmadik hasábjain található a sokkoló rész (Figyelem, bár az újság mindenki számára megvásárolható, nálunk ez csak 18 éven felülieknek szóló tartalom!), amelyet az Állatvédőrség kommentjeivel együtt közlünk:

1. „legyen nálunk elegendő ivóvíz, fertőtlenítő kenőcs, de az sem túlzás, ha van nálunk egy erősebb tű cérnával….” 
Itt a cikk azt taglalja, hogy kotorékozásnál megsérülhet a kutya, ezért jó, ha felkészülünk. Az a baj, hogy egy harapott seb nem egy gomb, amit vissza lehet varrni… az állatnak ilyenkor nem árt egy alapos fertőtlenítés, a sebszélek ha nem passzolnak a harapás/tépés miatt, azokat illik szépen összeilleszteni, persze mindezt fájdalomcsillapítás mellett és azért egy antibiotikum sem teljesen felesleges….. ha az erdőben egy vadászat közben adrenalinnal teli jagd arcát akarja visszavarrni bárki gondolkodjon el ezeken, ha már az nem jut eszébe magától, hogy a kutya adott esetben a kezét is szétkaphatja….

2. „Ahogy kutyánk közeledik az egyéves korhoz, hozzá kell szoktatni a küzdelemhez és a fogóssághoz. Ehhez régebben hörcsögöt, kölyökmacskát, kölyökrókát alkalmaztunk. …. sebzett kóbor macskát, rókát használjunk…. Igyekezzünk a kutyát megvédeni a sérüléstől akár úgy is, hogy szigetelőszalaggal rögzítjük a kiképzésbe bevont állatnak az állkapcsát….”

Az Állatvédőrség felkereste a szerkesztőséget, és megkérdezték, hogy „azon kívül, hogy ez nettó állatkínzás, valaki le is írja, másvalaki pedig ezt nyilvánosságra hozza, valójában hogy is gondolták ezt a cikket. Az alábbi választ kaptuk írásban:”

„A cikkben szereplő kutya, a jagdterrier német fajta, amelynek a kiképzése régen kemény módszereket igényelt, tekintettel a fajta sajátos viselkedésére, vadászati alkalmazhatóságára. A cikk szerzője a régi, német gyakorlatot ismertette, ez azonban sajnálatos módon nem eléggé domborodott ki az írásban. Ma már hazánkban ezeket a módszereket nem alkalmazzák. A vadászati kultúra részét alkotó, történeti ismeretanyag lényegében a kutyásoknak szólt. 
A cikk közlése ilyen formában az újság részéről helytelen volt, a jövőben a kifogásolható részekhez hasonló anyag nem fog megjelenni a Nimródban. Mint aktív természetvédők, vadvédők, az állatoknak mindennemű hátrány okozását elitéljük és lapunkban ezt rendszeresen hirdetjük is.
A továbbiakban is állok szíves rendelkezésükre.”

Többen, köztük az Állatvédőrség is feljelentést tett állatkínzásra való felbujtás ügyében. Közösségi oldalukon azt írják, elvileg az októberi számban várható a cikk helyreigazítása.

 

Sajnos ezek is megtörténtek:

Felmentették a vadászt, aki lelőtt egy 3 lábú kutyát

25 ezer forint bírság a vadásznak a kilőtt kutya életéért

A nyomozás szerint indokolatlanul lőtte le a vadász a francia biciklisták kutyáját

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Idézetek: Állatvédőrség
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...