Szeptember 11-e hős kutyáira emlékezünk

16 éve, a szeptember 11-i tragédiában közel 3000 ember és egy kutya vesztette életét. Az Egyesült Államokbeli World Trade Center ikertornyainak összeomlása után több mentőcsapat és majdnem 400 négylábú próbált segíteni a romok között rekedt túlélőknek. Emlékezzünk most rájuk, a hős kutyákra. 

Még soha nem volt szükség egyszerre ennyi kutyára és ilyen kitartó munkára. A mentőkutyák maximálisan teljesítették feladatukat: a hosszú napokat, éjjeleket, a veszélyeket, a kitartást, amit legtöbbször a reménytelenség itatott át.

Nem válogattak a fajták között

Egy hónappal a terrortámadás után több mint 350 kutya és vezetőjük ment New York-ba a környező országokból, Kanadából, Puerto Rico-ból de még Európából is. Nem csupán mentőkutyák kellettek, rendőr- és terápiás állatokra is szükség volt. A túlélők is segítségre szorultak és a romok között dolgozókat is motiválni kellett.

Labradorok, golden retrieverek, német juhászkutyák, border colie-k, rottweilerek, spánielek, keverékek, egy dobermann és egy tacskó is volt a kutyák között – nincs mit válogatni a fajták között, itt most a négylábúak lényére, fáradhatatlanságára, szeretetére volt szükség.

Napi 12 óra a romok közt

A kutató-mentő kutyáknak speciális bizonyítvánnyal kellett rendelkezniük ahhoz, hogy a romok között dolgozhassanak. Többek között ki kell tudniuk szagolni a stresszt átélő ember illatát, és meg kell tudniuk különböztetni az élőket az elhunytaktól.

A mentőkutyáknak akkor tényleg a maximumot kellett kihozniuk magukból, egy átlagos munkanap 12 órás volt. A munkát a por és a füst is nehezítette.

A tragédia négylábú áldozata

Syrius (a képen jobbra), egy bomba kereső kutya is az épületben volt, mikor a tragédia történt. Syrius nem élte túl. Vezetőjét, David Lim-et öt órával később élve húzták elő a romok alól. Mikor Syrius testét megtalálták, minden munkagép elhallgatott. Néma sorfalat álltak az emberek, amíg Lim elvitte az amerikai zászlóval letakart barátját. 

A kutyákat is egészségesen kellett tartani

A munka fizikailag és lelkileg egyaránt megterhelő volt a négylábúaknak, főleg itt, ahol kevés lehetőség volt a „sikerélmény” nekik egy-egy túlélő megtalálása után. Egy kutya már az első napján két eltűnt tűzoltót talált meg, de annyira megterhelte a munka, hogy lefeküdt, megtagadta az ételt és a többi kutyával sem kommunikált. Ekkor vezetője azonnal úgy döntött, hogy kutyáját nyugdíjazza, hiszen ez volt a jel: nem akarja tovább csinálni. Volt olyan eset is, hogy egy mentő eb 5 kilót fogyott 11 nap alatt. A lelki megterhelést úgy vészelték át, hogy játékkal és megrendezett mentésekkel erősítették kutyáikat.

A mentőcsapatokat is ők motiválták

Akik a romok közt dolgoztak, már a kutya jelenléte is elég volt, hogy jobban érezzék magukat. Külön szüneteket kaptak arra, hogy játszanak vagy beszélgessenek a terápiás kutyákkal. Egymás felé sokszor sokkal nehezebben nyitottak.

Már minden kutya elment azóta, de nem felejtjük el őket

A romokon és a háttérben dolgozó majdnem 400 kutya közül már senki sem él. Bretagne volt az utolsó ismert mentő kutya, akitől kicsit több mint egy éve vettek örök búcsút. Bretagne a tragédia után még több hurrikán túlélője után is kutatott, többek között részt vettek a Katrina és a Rita hurrikán utáni mentési munkálatokban. Bretagne minden helyzetben helyt állt, mindig tudta, mi a feladata. Tűzoltó- és mentőalakulatok tagjainak sorfala között kísérték utolsó útjára.

 

 

Hősök:

Búcsú szeptember 11-e utolsó mentőkutyájától

A világ 11 hős életmentő kutyája

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...