A teáscsésze-kölykök tragédiája

A szaporítók legkedveltebb „terméke” a miniatürizált kutya, akik kicsik és cukik ugyan, de egészségügyi és genetikai problémáik annál hatalmasabbak. A légzési nehézségek mellett csontjaik annyira törékenyek, hogy akár attól eltörnek, ha hozzáérünk.

A design kutyák biztosan jól mutatnak a fotókon, vagy egy ajándék csészében, de hatalmas árat fizetnek az emberek divathóbortjaiért. Az emberek is megfizetik az árát, de ők csak pénzben mérve: egy-egy teáscsésze kölyök 4000 fontot kóstál, ami közel másfél millió forint.

A módszer a kölyök-gyárakban egyszerű: a született kölyköket túl korán elválasztják az anyjuktól, így nem kapják meg a létfontosságú ellenanyagokat az anyatejből. A szaporításba az alom legkisebb kutyáit vonják be, így módszeresen a legkisebb testméretre szelektálnak.

Csontjaik üvegszerűek, törékenyek, még a legkisebb stressz faktor vagy mozdulat – mint egy ugrás – is súlyos sérüléseket okozhat. Légzési problémáik miatt alig képesek bármilyen tevékenységre.

A kutyák agyi gondokkal is küzdenek. Az egyik leghírhedtebb eset Pip története, akinek egyszerűen hiányzott az agya egyik fele, így egész életére lényegében életképtelen lett.


A valóság: Pip

A legtöbb teáscsésze-kutya a csivava, máltai selyemkutya, törpeuszkár és yorkshire terrier fajták közül kerül ki.

Az állatvédőknek nehéz feladat lesz megállítani a „gyártást”, ugyanis még mindig nagy számban akad olyan közönség, akik holmi divat kiegészítőként előszeretettel fogják megvásárolni a teáscsésze kölyköket. Az állatbarát emberek segítségét kérik a hirdetések jelentésében, és a kölyök-gyárak felkutatásában. Nagy hangsúlyt fektetnek a vásárlók tájékoztatására, hogy hogyan vegyenek megbízható forrásból kutyát maguk mellé.

 

Kapcsolódó híreink:

17 kutyával szaporított egy panellakásban

A felelős állattartó ivartalanít

Génmódosítással a kutyák egészségéért

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Mirror

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...