Génmódosítással a kutyák egészségéért

David Ishee egy amerikai kutyatenyésztő, aki igyekszik úgy tenyészteni a kutyákat, hogy az egyes fajták kigyógyuljanak az öröklött genetikai rendellenességeikből. A kutyáknál rengeteg ilyen genetikai rendellenesség öröklődik, ugyanis a világon nincs más állatfaj, ami ilyen hosszan az ember keze alatt fejlődött. Ráadásul az tenyésztők rengeteg fajtánál nem a kutya egészségét tartották szem előtt, hanem azt, hogy minél jobban/aranyosabban/extravagánsabban nézzen ki az állat – számolt be a 444.hu a SingularityHub portálra hivatkozva.

Így jutottunk el oda, hogy van egy rakás brachycephaliás buldog (ez azt jelenti, hogy rövidebb a koponyájuk, mint kellene), kardiomiopátiás boxer (ez a szív pumpálásának gyengeségét jelenti) vagy hyperuricemiáben szenvedő dalmata (ez meg azt jelenti, hogy sok húgysav van a vérükben).

David Ishee ezért igyekszik úgy tenyészteni, hogy ezekből a betegségekből kigyógyítsa a fajtákat, azaz visszavezesse őket egy korábbi verziójukhoz.

8 év alatt sikerült is kitenyésztenie egy új (azaz régi) fajta masztiffot. A masztiff eredetileg mozgékony és erős harcikutya volt, mára viszont a legtöbb masztiff tanulékony, de lista és nehezen gondozható kutya lett.

midgard masztiffnak elnevezett fajta viszont így néz ki:


Kép forrása: midgarmastifs.com

A cikk teljes terjedelmében tovább olvasható a 444.hu oldalán.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Index kép forrása: singularityhub.com 
Forrás: 444.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...