Kutyachat – és igen, létezik

A szeparációs szorongás témáját – saját kedvencének hatására – 2012-ben körül járta egy akkor még 12 éves amerikai kislány is, majd előállt saját megoldásával. Brooke egy olyan szerkezetet álmodott meg, aminek segítségével napközben – külső, emberi segítség nélkül – is kapcsolatba léphetünk otthon hagyott ebünkkel, sőt még jutalomfalatot is adhatunk neki.

 

Az egész egy iskolai projekttel kezdődött. Brooke Martin ötlete azonban annyira jónak tűnt, hogy 2012 szeptemberében részt vett azzal a Spokane-i Gozanga Egyetemen rendezett, startup vállalkozások számára szervezett eseményen is. Egy perce volt meggyőzni a jelenlevőket arról, hogy amit kitalált, az élet- és piacképes – végül mindenki másnál több szavazatot kapott. 2013-ban hódító útjára indult az iCPooch.

Az iCPooch egy 15*15 cm alapterületű, kb. 43 cm magas műanyag oszlop, ami lényegében egy beépített kompjúterrel rendelkező jutalomfalat-adagoló készülék. Ahhoz, hogy távollétünkben is finomságokkal kedveskedhessünk kedvencünknek, szükség van még egy áramforrásra, működő wifi kapcsolatra és egy adag kutyakekszre, amivel feltölthetjük a szerkezetet. Az infrastruktúrára csatlakoztatott készüléket ezután a hordozható vagy asztali számítógépünkre, telefonunkra, vagy tabletünkre letöltött iCPooch alkalmazás segítségével tudjuk utasítani a falatok adagolására.

Hogy ez hogyan segít a szeparációs szorongáson? Nos, ez még sehogy, de a készülékben további lehetőségek is rejlenek, az iCPooch-on keresztül ugyanis élőképes és -hangos kommunikációt folytathatunk ebünkkel. Természetesen a kutyának nem kell „felvennie a telefont”, a hívást egyoldalúan a gazdi indíthatja és szakíthatja meg kedve szerint.

Brooke 2013 márciusában szabadalmaztatta készülékét és összegyűjtötte a termelés elindításához szükséges pénzt. Két, országos méretű, ifjúsági tudományos versenyen előkelő helyezést ért el találmányával, amely mára így valóság lett.

Mindeközben már a piacra került egy konkurens készülék, a PetChatz is, amely már nyugtató hatású illóolajokat is kínál, mivel a készülék illat-kibocsátásra is képes.

Hogy embernek vagy kutyának van jobban szüksége a kütyüre, az gazdi-eb párosa válogatja, de a piaci jelenlét mindenesetre indokolt: becslések szerint egyedül az USA-ban körülbelül 13 millió házi kedvenc – és ki tudja mennyi tulajdonos – szenved a szeretteitől való hosszas különválástól. 

 

Ezeket is ajánljuk:

Díjat nyertek a magyar etológusok

A világ kutyaszemszögből videós sisakkal

 

 

(kutyabarát.hu)

fotók: icpooch.com – Steve Marryman
petchatz.com 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...