Saját KB bal
Saját KB jobb

Keresik az ország legöregebb kutyáját!

Májusban indult a Kutyabarát.hu szakmai partnerének, az ELTE Etológia Tanszékének Szenior Családi Kutya Program-ja. A Program keretében, most a kutatók kutyamatuzsálemek és gazdáik jelentkezését várják egy izgalmas kutatáshoz.

A Szenior Családi Kutya Program keretein belül kiemelt figyelmet szentelnek a legidősebb négylábúaknak. Mivel a kistestű kutyák általában tovább élnek, mint nagytestű  társaik, és az egyes fajták átlagos életkora között is lehetnek eltérések, ezért a matuzsálemi kor elérését picit önkényesen kellett meghatározniuk a kutatóknak, de egy biztos: 20 év felett már különlegesen idős kutyával van dolgunk. Ők nemcsak kiemelt törődést, és egyszersmind tiszteletet érdemelnek környezetüktől, hanem agg koruk ellenére igazi szuperhősök is!

Miért olyan fontosak a matuzsálemek?

Az öregedés egy összetett folyamat, melyet genetikai és környezeti tényezők egyaránt befolyásolnak. Talán mindenki hallott már róla, hogy a mozgás, a táplálkozás, a friss levegőn eltöltött idő, vagy éppen a káros szenvedélyeknek való hódolás mind jelentős hatással van a várható élettartamra. Hasonló módon összetett az öregedés genetikai háttere is. Az eddigi kutatások több száz olyan gént azonosítottak, melyek kapcsolatba hozhatók az átlagosnál hosszabb életkorral. A legtöbb ilyen gén a sejtek energiatermelésével, önfenntartásával, a DNS-hibák javításával kapcsolatos funkciókat lát el.  A helyzetet bonyolítja, hogy az epigenetikai lenyomat és a gének közti kölcsönhatások is számítanak. Ahhoz, hogy az átlagnál jóval tovább élhessünk, ennek a sokféle tényezőnek a szerencsés együttállására van szükség. Mindez azt is jelenti, hogy nagyon nehéz egy-egy gén hatását önmagában felismerni, és összekapcsolni az öregedéssel. A sikerhez általában nagyon nagy mennyiségű adat kielemzésére van szükség, minek során bonyolult algoritmusokkal keresnek kapcsolatot az átlagnál hosszabb életkor és egyes génvariánsok előfordulása között. Mivel a környezet is erősen befolyásolja az öregedést, ezért az átlagnál csak kicsivel hosszabb életű embereknél nehéz felismerni a genetikai tényezőket. Minél tovább él valaki, annál nagyobb a genetikai tényezők súlya az öregedésben. Vagyis valószínűsíthető, hogy a legöregebb matuzsálemek genomja halmozottan tartalmaz az élettartamot növelő génváltozatokat! Ezért tekinthetjük őket „genetikai szuperhősöknek”, akiknek a genomja nagyon értékes a tudomány számára.

Az öregedéskutatás és a kutyamatuzsálemek

Az emberek öregedését már régóta vizsgálják genetikai módszerekkel, de a kutyáknak eddig kevés figyelmet szenteltek. Most azonban lehetőség nyílik rá, hogy róluk is többet megtudjunk, amihez a legmodernebb genetikai és neurobiológiai módszereket fogják felhasználni. Ezzel nemcsak a kutyák öregedése mögött húzódó élettani folyamatokra deríthetünk fényt, hanem jobban megérthetjük az emberi öregedést is. A kutatás első fázisában a teljes genomot lefedő vizsgálati módszerekkel fognak olyan génvariánsokat keresni, melyek kapcsolatba hozhatók a hosszú életkorral. A DNS-t állatorvos által levett vérből nyerik ki, és ezzel párhuzamosan vérképelemzést is végeznek, így a gazdák visszajelzést tudnak kapni kedvencük egészségi állapotáról.

Ha az Ön kutyája is matuzsálemi kort ért meg, és szeretné, hogy részt vehessen ebben az izgalmas kutatásban, akkor kérjük, az alábbi e-mailcímen jelentkezzen: [email protected].

 

Olvassátok el a kutyák öregedésével kapcsolatos korábbi cikkeket is:

Indul a Családi Kutya Program az ELTE-n

Hogyan öregednek a kutyák?

8 remek tipp, hogy idős kutyád újra fiatalnak érezhesse magát

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...